Smakosze.pl
kalarepa

canva/pilipphoto

Jak wykorzystać w kuchni liście kalarepy? Mają wiele smacznych zastosowań

4 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Znacie roślinę ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście kalarepy? Okazuje się, że mają wiele smacznych zastosowań. Dlatego nie wyrzucajcie ich nigdy więcej, tylko wykorzystajcie je podobnie jak szpinak — do dań ciepłych lub zimnych.

Liście kalarepy traktowane są przez większość osób jak odpad. Odcina się je, po to, by przygotować do jedzenia chrupiącą bulwę. Tymczasem liście kalarepy są podobnie jadalne jak bulwa i też łagodne w smaku.

Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z sera. Prosty patent na tani obiad

Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z sera. Prosty patent na tani obiad

CZYTAJ DALEJ

Co można zrobić z liści kalarepy?

Choć liście kalarepy zwykle lądują w koszu na śmieci, można je wykorzystać do przygotowania przeróżnych potraw. Warto je dodać np. do zupy, udusić je razem z bulwą, wzbogacić nimi zapiekankę czy usmażyć w cieście. Można je przesmażyć na maśle niczym szpinak. Ciekawym pomysłem jest podduszenie liści kalarepy z pomidorami i podanie ich do makaronu.

Jednak oczywiście najkorzystniej dla naszego organizmu będzie, gdy zjemy je na surowo, tzn. bez obróbki termicznej. I tak liście kalarepy można dodać do surówki lub sałatki, a także do smoothie. Smaczne i zdrowe będzie też pesto z liści kalarepy.

Co zawierają liście kalarepy?

Liście kalarepy, podobnie jak i bulwa są niskokaloryczne. 100 g kalarepy dostarcza jedynie 33 kcal. Przy tym warzywo to jest bogate w błonnik, dlatego doskonale sprawdzi się w dietach odchudzających.

Co ciekawe, liście kalarepy są cenniejsze w składniki odżywcze od samej bulwy. Zawierają więcej witaminy C, beta-karotenu, żelaza i wapnia. Dostarczają również magnezu, potasu i jodu.

Ze względu na swój skład, mają właściwości antyoksydujące i działają odkwaszająco na organizm.

Z naszego serwisu dowiesz się też, jak wykorzystać liście chrzanu, a także, co zrobić z liści kalafiora.

smoothie

smoothie

Źródło zdjęcia: canva/Jasmina007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polskieradio, gotujmy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >