Jak wykorzystać w kuchni liście kalarepy? Mają wiele smacznych zastosowań
Znacie roślinę ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście kalarepy? Okazuje się, że mają wiele smacznych zastosowań. Dlatego nie wyrzucajcie ich nigdy więcej, tylko wykorzystajcie je podobnie jak szpinak — do dań ciepłych lub zimnych.
Liście kalarepy traktowane są przez większość osób jak odpad. Odcina się je, po to, by przygotować do jedzenia chrupiącą bulwę. Tymczasem liście kalarepy są podobnie jadalne jak bulwa i też łagodne w smaku.
Co można zrobić z liści kalarepy?
Choć liście kalarepy zwykle lądują w koszu na śmieci, można je wykorzystać do przygotowania przeróżnych potraw. Warto je dodać np. do zupy, udusić je razem z bulwą, wzbogacić nimi zapiekankę czy usmażyć w cieście. Można je przesmażyć na maśle niczym szpinak. Ciekawym pomysłem jest podduszenie liści kalarepy z pomidorami i podanie ich do makaronu.
Jednak oczywiście najkorzystniej dla naszego organizmu będzie, gdy zjemy je na surowo, tzn. bez obróbki termicznej. I tak liście kalarepy można dodać do surówki lub sałatki, a także do smoothie. Smaczne i zdrowe będzie też pesto z liści kalarepy.
Co zawierają liście kalarepy?
Liście kalarepy, podobnie jak i bulwa są niskokaloryczne. 100 g kalarepy dostarcza jedynie 33 kcal. Przy tym warzywo to jest bogate w błonnik, dlatego doskonale sprawdzi się w dietach odchudzających.
Co ciekawe, liście kalarepy są cenniejsze w składniki odżywcze od samej bulwy. Zawierają więcej witaminy C, beta-karotenu, żelaza i wapnia. Dostarczają również magnezu, potasu i jodu.
Ze względu na swój skład, mają właściwości antyoksydujące i działają odkwaszająco na organizm.
Z naszego serwisu dowiesz się też, jak wykorzystać liście chrzanu, a także, co zrobić z liści kalafiora.
Źródło zdjęcia: canva/Jasmina007 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
Źródło: polskieradio, gotujmy