Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?
Lubczyk jest ziołem, które z powodzeniem rośnie w naszych ogrodach. Jednak nie jest zbyt popularną przyprawą. Zobacz, jak wykorzystać lubczyk w kuchni i częściej dodawaj go do potraw. Zyskają na smaku i walorach zdrowotnych.
Lubczyk to bylina pochodząca z terenów dzisiejszego Afganistanu i Iranu. Znana była już w Starożytności, kiedy to uważano ją za afrodyzjak. Należy do rodziny selerowatych i rzeczywiście ma z selerem trochę wspólnego. Liście lubczyku przypominają bowiem liście selera, tyle że wyrastają z wysokich na 1-2 metry łodyg. W smaku lubczyk też jest nieco selerowy, ale jednak ostrzejszy.
Wykorzystuje się go do produkcji maggi i to właśnie on nadaje tej przyprawie charakterystycznego smaku. Lubczyk kwitnie latem i ma zielono-żółte kwiaty zebrane w baldachy. W kuchni ceni się jego liście, w medycynie głównie korzeń.
Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?
Wyrazisty i ostrawy w smaku lubczyk można dodawać do potraw świeży lub suszony. Doskonale pasuje do zup, zwłaszcza do rosołu, flaków i zup z roślin strączkowych. Lubczykiem warto też przyprawiać dania z kapusty i szpinaku, a także ryby, drób i wołowinę.
Smak i aromat lubczyku podniesie też walory twarogu, sosów i sałatek. Z lubczyku robi się nalewkę zwaną kordiałem, można też parzyć z niego relaksującą herbatkę. Z dodatkiem nasion lubczyku piecze się chleb.
Dodając lubczyk do potraw, nie należy przesadzać z jego ilością. Ma bowiem na tyle wyrazisty smak, że może zdominować inne składniki dania.
Działanie lubczyku
Lubczyk korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, bo pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wzmaga apetyt. Działa też wiatropędnie i rozkurczowo, co jest ważne przy wzdęciach i bolesnych menstruacjach.
Jego działanie moczopędne jest korzystne przy infekcjach dróg moczowych i pęcherza. Warto po niego sięgnąć przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, gdyż działa wykrztuśnie i rozgrzewająco.
Więcej na temat zalet lubczyku przeczytasz na naszej stronie. Znajdziesz tam też przepis na wyśmienity sos lubczykowy.
Źródło zdjęcia: canva/adrianciurea69
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp, beszamel.se