Smakosze.pl
lubczyk

Markéta Machová z Pixabay

Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?

23 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubczyk jest ziołem, które z powodzeniem rośnie w naszych ogrodach. Jednak nie jest zbyt popularną przyprawą. Zobacz, jak wykorzystać lubczyk w kuchni i częściej dodawaj go do potraw. Zyskają na smaku i walorach zdrowotnych.

Lubczyk to bylina pochodząca z terenów dzisiejszego Afganistanu i Iranu. Znana była już w Starożytności, kiedy to uważano ją za afrodyzjak. Należy do rodziny selerowatych i rzeczywiście ma z selerem trochę wspólnego. Liście lubczyku przypominają bowiem liście selera, tyle że wyrastają z wysokich na 1-2 metry łodyg. W smaku lubczyk też jest nieco selerowy, ale jednak ostrzejszy.

Wykorzystuje się go do produkcji maggi i to właśnie on nadaje tej przyprawie charakterystycznego smaku. Lubczyk kwitnie latem i ma zielono-żółte kwiaty zebrane w baldachy. W kuchni ceni się jego liście, w medycynie głównie korzeń.

Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?

Wyrazisty i ostrawy w smaku lubczyk można dodawać do potraw świeży lub suszony. Doskonale pasuje do zup, zwłaszcza do rosołu, flaków i zup z roślin strączkowych. Lubczykiem warto też przyprawiać dania z kapusty i szpinaku, a także ryby, drób i wołowinę.

Smak i aromat lubczyku podniesie też walory twarogu, sosów i sałatek. Z lubczyku robi się nalewkę zwaną kordiałem, można też parzyć z niego relaksującą herbatkę. Z dodatkiem nasion lubczyku piecze się chleb.

Dodając lubczyk do potraw, nie należy przesadzać z jego ilością. Ma bowiem na tyle wyrazisty smak, że może zdominować inne składniki dania.

kawa z cytryną

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

CZYTAJ DALEJ

Działanie lubczyku

Lubczyk korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, bo pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wzmaga apetyt. Działa też wiatropędnie i rozkurczowo, co jest ważne przy wzdęciach i bolesnych menstruacjach.

Jego działanie moczopędne jest korzystne przy infekcjach dróg moczowych i pęcherza. Warto po niego sięgnąć przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, gdyż działa wykrztuśnie i rozgrzewająco.

Więcej na temat zalet lubczyku przeczytasz na naszej stronie. Znajdziesz tam też przepis na wyśmienity sos lubczykowy.

lubczyk

lubczyk

Źródło zdjęcia: canva/adrianciurea69

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć kurczaka?

Czytaj więcej >
zapchany zlew

Porady

4 produkty, których przenigdy nie powinno się wkładać do zlewu

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Czytaj więcej >
Karp wigilijny

Porady

Jak pozbyć się ości z karpia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj

Czytaj więcej >
rozmrażanie lodówki

Porady

Jak i kiedy rozmrażać lodówkę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >