Jak wykorzystać w kuchni topinambur?
Jeśli znudziły wam się ziemniaki, pora zastąpić je nowym produktem. Nowym, choć dawno temu dość popularnym w naszej kuchni. Mowa o topinamburze. Wiecie, jak smakuje i jakie cenne właściwości ma to warzywo? Dowiedzcie się jak wykorzystać topinambur w kuchni.
Latem z pewnością lubicie skubać słonecznik. A czy wiecie, że występuje on też w wersji bulwiastej, która jest jadalna? Słonecznik bulwiasty znany pod nazwą topinambur to popularny w Polsce chwast. Kiedyś był u nas tak znany, jak ziemniaki. W ostatnich latach znów wraca do łask, a jego walory są doceniane.
Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy. Mają lekko słodkawy, nieco orzechowy smak. Zawierają dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także żelazo, potas i krzem. Można je przyrządzać podobnie jak ziemniaki, a więc gotować, piec i smażyć.
Jak wykorzystać w kuchni topinambur?
Topinambur doskonale smakuje pieczony. Bulwy topinamburu wystarczy dokładnie umyć, osuszyć i umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Potem trzeba je polać oliwą wymieszaną z rozgniecionymi nasionami czarnuszki i sezamu, oprószyć solą i tymiankiem. Piecze się je ok. 12 minut w 200 st. C. Doskonale smakują na ciepło i na zimno.
Topinambur doskonale nadaje się też do smażenia. Możesz z niego przygotować frytki, które smaży się krócej niż ziemniaczane. Bulw nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze umyć i osuszyć. Po pokrojeniu w słupki wrzuca się je na gorący olej i smaży na rumiano. Osączone z nadmiaru tłuszczu warto oprószyć solą i gałką muszkatołową.
Topinambur możesz też dodać do zupy jarzynowej, zamiast ziemniaków. Warto go zestawić z marchewką, pietruszką, porem i czosnkiem. Zupę z dodatkiem topinamburu warto doprawić na ostro np. chilli. Zupę możesz serwować zmiksowaną lub w tradycyjnej postaci.
Inne pomysły na topinambur
Topinambur można też udusić na maśle z dodatkiem odrobiny wody i podać do dań mięsnych. Do jego doprawienia wystarczy sól i pieprz, smaku całości doda świeża zielenina, np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki. Można go zmiksować na purée lub podać w całości.
Warzywo to można też wykorzystać do omletów. Trzeba je pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, a gdy będzie miękki, zalać go rozmieszanym jajkami. Całość doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Na naszej stronie znajdziesz też informacje o innych ciekawych produktach. Dowiedz się np. dlaczego warto jadać cykorię, a także jak wykorzystać w kuchni kapary.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp