Jak zrobić domową masę kajmakową?
Masa kajmakowa jest składnikiem wielu pysznych deserów. Nierzadko jednak, kupując gotowy, produkt jesteśmy rozczarowani jego jakością czy konsystencją. Dlatego też podpowiadamy jak ten pyszny krem przyrządzić w domu. Wystarczy puszka mleka skondensowanego i czas.
Kajmak to nic innego jak bardzo słodka, gęsta i ciągnąca się masa powstająca podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Sprawdzi się w sernikach i w deserach bez pieczenia. Spróbujcie zrobić ją samodzielnie, a wyjdzie tak delikatna, jak nigdy wcześniej.
Przepis na domową masę kajmakową
Składniki:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
woda
Przygotowanie:
Zamkniętą puszkę mleka w puszce umieszczamy w wysokim garnku i zalewamy wodą do jej przykrycia. Naczynie przykrywamy pokrywką, a następnie gotujemy puszkę przez 2 godziny.
Sprawdzajmy co jakiś czas czy puszka jest nadal przykryta wodą. Jeśli będzie to konieczne, wodę uzupełniamy. Puszkę po gotowaniu studzimy, a następnie otwieramy.
Masa kajmakowa jest gotowa, by wykorzystać ją w deserach. Możecie nią przełożyć wafle lub posmarować wypieki.
Wskazówka: masę kajmakową dobrze jest przygotować dzień wcześniej. Wtedy zdąży dobrze przestygnąć.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojewypieki