Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domową masę kajmakową?

Jak zrobić domową masę kajmakową?

Projekt bez tytułu - 2021-12-20T223733.925
canva/robynmac

Masa kajmakowa jest składnikiem wielu pysznych deserów. Nierzadko jednak, kupując gotowy, produkt jesteśmy rozczarowani jego jakością czy konsystencją. Dlatego też podpowiadamy jak ten pyszny krem przyrządzić w domu. Wystarczy puszka mleka skondensowanego i czas.

Kajmak to nic innego jak bardzo słodka, gęsta i ciągnąca się masa powstająca podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Sprawdzi się w sernikach i w deserach bez pieczenia. Spróbujcie zrobić ją samodzielnie, a wyjdzie tak delikatna, jak nigdy wcześniej.

Przepis na domową masę kajmakową

Składniki:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

  • woda

Przygotowanie:

Zamkniętą puszkę mleka w puszce umieszczamy w wysokim garnku i zalewamy wodą do jej przykrycia. Naczynie przykrywamy pokrywką, a następnie gotujemy puszkę przez 2 godziny.

Sprawdzajmy co jakiś czas czy puszka jest nadal przykryta wodą. Jeśli będzie to konieczne, wodę uzupełniamy. Puszkę po gotowaniu studzimy, a następnie otwieramy.

Masa kajmakowa jest gotowa, by wykorzystać ją w deserach. Możecie nią przełożyć wafle lub posmarować wypieki.

Wskazówka: masę kajmakową dobrze jest przygotować dzień wcześniej. Wtedy zdąży dobrze przestygnąć.

Masa kajmakowa w puszcze
Masa kajmakowa to pyszny składnik deserów

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram