Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Nigdy nie pomijaj jednego składnika
Wiesz, jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Idealne, czyli elastyczne, miękkie, które nie klei się do wałka i łatwo daje się lepić? By je przygotować, nigdy nie pomijaj jednego składnika, którym jest masło. Dzięki niemu ciasto nie tylko będzie miało piękny, naturalny zapach, ale też zyska niepowtarzalne właściwości.
Ciasto jest podstawą pierogów. Gdy bowiem ciasto nie będzie takie, jak trzeba, pierogów nie uratuje nawet najlepszy farsz. Jest bowiem duża szansa, że w czasie gotowania nadzienie wypłynie albo po ugotowaniu ciasto będzie zbyt twarde. Warto więc dołożyć starań, by zrobić dobrej jakości ciasto.
Od czego zależy jakość ciasta na pierogi? Z pewnością od mąki, bo jest ona jego głównym składnikiem. Do zarabiania ciasta warto też użyć dobrze ciepłej wody, która nada ciastu odpowiedniej elastyczności. Istotnym dodatkiem jest też tłuszcz, który zwiększa wilgotność ciasta i daje mu pożądaną miękkość. Można sięgnąć po olej, jednak my użyliśmy masła. Efekt jest naprawdę wyśmienity.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 i 1/4 szklanki wody
4 dag masła
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej sól, wymieszaj. Wodę zagotuj z masłem, przestudź, tak by woda nie była bardzo gorąca, ale dobrze ciepła.
Wodę z masłem dodaj do mąki i wymieszaj łyżką. Pozostaw do przestygnięcia. Gdy ciasto będzie nieco chłodniejsze, dokładnie wyrób je na gładką i elastyczną masę.
Ciasto zawiń w folię lub przykryj plastikową miską i pozostaw na ok. 30 minut. W tym czasie skrobia zawarta w mące nabierze odpowiedniej elastyczności.
Potem podziel ciasto na kawałki. Kolejno je rozwałkowuj na cienki placek, wykrawaj z niego krążki i nadziewaj je przygotowanym farszem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z kaszą gryczaną, a także na pierogi ruskie.
Źródło zdjęcia: canva/Afonkin_Yuriy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: everyday-deliciou