Jak zrobić naleśniki na krokiety, które nie pękają przy zwijaniu?
Naleśniki można jeść z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Można też zamienić je w pożywniejsze danie, robiąc z nich np. tort czy krokiety. A wiesz, jak zrobić naleśniki na krokiety, które nie pękają? Zobacz, jak przygotować ciasto, by usmażone naleśniki były elastyczne i dały się bez problemu formować.
Naleśniki można składać na wiele sposobów. Popularne jest złożenie ich na cztery, w kopertę czy po prostu zrolowanie. Z naleśników można też przygotować krokiety. Żeby nie wypływał z nich farsz, należy najpierw zawinąć dwa przeciwległe boki do środka, a potem zrolować naleśnik.
Trzeba przyznać, że takie wielokrotne składanie wytrzyma tylko elastyczny naleśnik. Jak więc przygotować ciasto, by naleśniki rzeczywiście takie były? Ważny jest tu skład ciasta i jego przygotowanie, a także usmażenie dość cienkich naleśników.
Jak zrobić naleśniki na krokiety, które nie pękają przy zwijaniu?
Składniki:
2 szklanki mąki
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka gorącej, przegotowanej wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie elastycznych naleśników
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka i mleko. Całość dokładnie zmiksuj, by nie było grudek. Możesz też wymieszać ręcznie rózgą.
Ciasto dalej mieszaj, wlewając do niego stopniowo gorącą wodę. Na koniec dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnię, posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wlej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.
Naleśniki smaż krótko, by tylko delikatnie zrumieniły się z każdej strony. Zdejmij z patelni, układaj w stosik na talerzu.
Tak przygotowane naleśniki posmaruj ulubionym farszem i uformuj z nich krokiety. Obsmaż je od razu lub wcześniej obtocz w tartej bułce.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasto naleśnikowe. Zobacz jak przygotować puszyste i lekkie naleśniki wg Magdy Gessler, a także jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek.
Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: pomyslowakuchnia