Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić sos pieprzowy do mięs? Ciepły, szybki, doda smaku też innym potrawom
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.11.2022 22:57

Jak zrobić sos pieprzowy do mięs? Ciepły, szybki, doda smaku też innym potrawom

sos pieprzowy
Canva / GordanD

Sosy są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodają im smaku, wyrazu i soczystości. Jeśli chodzi o dania mięsne, doskonale pasują do nich pikantne sosy, takie jak klasyczny sos pieprzowy. Charakteryzuje się on kremową konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym smakiem przyprawy. Taki sos podkręci niejeden mięsny posiłek.

Sos pieprzowy oryginalnie podaje się do steków wołowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w jego towarzystwie zaserwować wieprzowinę, kurczaka lub rybę. Ten sos jest doprawdy uniwersalny w zastosowaniu.

Sos pieprzowy możesz zrobić w rozmaitych wariantach. Przygotuj bardziej pikantną wersję z suszonych ziaren lub łagodniejszą z użyciem pieprzu marynowanego oraz mleka. Niezależnie, który wariant wybierzesz, gotowy sos pieprzowy będzie wyśmienitym dodatkiem.

Przepis na aromatyczny sos pieprzowy

Składniki:

  • 1,5 łyżki masła

  • 1,5 łyżki mąki tortowej

  • 2 szklanki bulionu

  • 1,5 łyżki musztardy

  • 1,5-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu

  • szczypta soli do smaku

Prosty i efektowny sos pieprzowy krok po kroku

Przygotuj niewielki rondelek do przyrządzenia sosu pieprzowego. Rozpuść w nim na małym ogniu łyżkę masła. Potem wsyp do niego mąkę i wymieszaj dokładnie oba składniki. Cały czas mieszając podgrzewaj całość minutę. Nie dopuść do zrumienienia.

Do przygotowanej zasmażki wlej bulion i całość podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki, dodaj sól i ziarna pieprzu. Gotuj składniki na wolnym ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęsty. Zagęszczony sos pieprzowy, zdejmij z ognia wymieszaj z musztardą i podawaj z ulubionym daniem.

Wyśmienity sos do mięsa przygotujesz także na bazie suszonych pomidorów. Idealnego steka wołowego do podania z sosem usmażysz dzięki kilku krótkim wskazówkom.

Canva / zia_shusha
Canva / zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: