Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić wieprzowinę z galaretką w słoiku? Idealna na kanapki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.07.2022 21:58

Jak zrobić wieprzowinę z galaretką w słoiku? Idealna na kanapki

konserwa mięsna
canva/ Изображения пользователя Ahanov Michael

Lubicie smak i aromat mięsnej konserwy? Prawda, że jest nie do opisania? A wiecie, jak zrobić domową wieprzowinę z galaretką w słoiku? Będzie idealna na kanapki. O niebo smaczniejsza niż kupna i całkowicie naturalna. Taką konserwę możecie sobie zrobić z myślą o wyjeździe, ale w domu też chętnie po nią sięgniecie.

Konserwy kojarzą się z wakacjami pod namiotem i wyjazdami z własnym prowiantem. Zwykle wrzuca się kilka puszek do bagażu czy plecaka i można wędrować nawet tam, gdzie nie ma sklepów, ani knajp.

Jednak, kto spróbował mięsnej konserwy, ten wie, jak obłędnie smakuje. Trudno się powstrzymać, żeby jej nie zjeść nawet, jak się jest w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić konserwę mięsną z myślą o codziennych kanapkach. Taka z galaretką i odrobiną tłuszczyku będzie smakować rewelacyjnie. My zrobimy ją z łopatki i golonki wieprzowej.

Przepis na wieprzowinę z galaretką w słoiku

Składniki na 4 słoiki po 400 g:

  • 1 golonka wieprzowa tylna lub 2 przednie

  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 8-12 ziaren czarnego pieprzu

  • 4 listki laurowe

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki majeranku

  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie wieprzowiny do słoików

Golonkę i łopatkę opłucz. Golonkę bierz ze skóry, oddziel mięso od kości. Czyste mięso pokrój w niedużą kostkę.

Skórę i kość z golonki umieść w garnku. Dodaj opieczoną cebulę, obraną marchew i pietruszkę oraz ziele i trochę soli. Zalej ok. 1 l wody, gotuj ok. 40 minut, przestudź.

Pokrojone mięso wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, majerankiem, kminkiem, papryką i solą. Wyrabiaj masę ok. 10 minut.

Do wyparzonych słoików włóż po listku laurowym i po kilka ziaren pieprzu. Słoiki napełnij mięsem do 3/4 wysokości. Dociśnij łyżką, żeby usunąć powietrze.

Każdy słoik dopełnij wywarem, dokładnie zakręć. Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Nalej tyle zimnej wody, by podchodziła pod szyjki słoików.

Garnek z wodą i słoikami podgrzewaj na wolnym ogniu i gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny, licząc od momentu zagotowania się wody. Garnek zestaw z ognia, wystudź.

Wskazówki:

  • Tak zapasteryzowana wieprzowina może stać w lodówce do miesiąca.

  • Gdy chcesz ją przechowywać poza lodówką, po 24 godzinach powtórz pasteryzację, gotując słoiki ok. 40 minut. Słoiki wystudź i po 24 godzinach pasteryzuj trzeci raz, gotując je ok. 30 minut.

  • Dobrze zapasteryzowane słoiki powinny mieć wklęsłe nakrętki. Jeśli tak się nie stało, przeznacz mięso do szybkiego spożycia. Gdy zakrętki zrobią się wypukłe w czasie przechowywania, wyrzuć całą konserwę.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na domową konserwę tyrolską, a także na białą kiełbasę w słoiku.

pasteryzowanie mięsa
Źródło zdjęcia: canva/jurden

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnianawypasie