Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Jest jeszcze praktycznie nieznany
Najzdrowszym owocem, uprawianym również w Polsce, jest jagoda kamczacka. Nieco kwaśny, drobny owoc o intensywnym granatowym zabarwieniu jeszcze nie jest szeroko znany, ale warto o niego sięgnąć. Zawiera ogromne ilości cennych składników odżywczych.
Jagoda kamczacka jest bardzo zdrowa
Niepozorny owoc obfituje w szereg substancji, które mają wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmy. Najważniejszą grupą związków są flawonoidy, wśród których wymienić należy m.in. odpowiedzialną za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi czy obniżenie poziomu cholesterolu kwercetynę.
Jagoda stanowi też dobrze źródło antocyjanów. Związki te nie tylko nadają jej charakterystyczną ciemnoniebieską barwę, ale też wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Co więcej wykazano także, że są one w stanie korzystnie wpłynąć na regulację poziomu glukozy i lipidów.
Bez ziemi i doniczki. Jest o wiele łatwiejszy sposób na domowy szczypiorekNajzdrowszy owoc jest pełen witamin i minerałów
Jagoda kamczacka jest bogata w witaminę C. W porcji tych owoców znajdziemy ilości porównywalne do tych, które dostarczy nam spożycie czerwonej porzeczki, kiwi czy pomarańczy, a więc produktów uznawanych za świetne źródła tego składnika.
Owoce wiciokrzewu sinego — bo tak formalnie nazywana jest roślina — zawierają też liczne witaminy z grupy B, a także pierwiastki takie jak mangan, magnez, fosfor, potas czy wapń.
Jak smakuje jagoda kamczacka i jak ją wykorzystać?
Niewielkie ciemnogranatowe owoce mają całkiem przyjemny słodko-kwaśny smak, który sprawia, że świetnie nadają się jako materiał na konfitury czy dżemy. Można je też suszyć i mrozić. Na niektórych rynkach zagranicznych dostępne są też jogurty z ich dodatkiem.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z owocami. Sprawdźcie, jak zrobić sok z jagody kamczackiej. Być może skusi was też prosty patent na słodkie pierogi z borówką leśną.