Najlepsze pierogi z jagodami cioci Józi. Domowy smak za każdym razem
Zapraszamy was na najlepsze pierogi z jagodami cioci Józi. Za każdym razem mają domowy smak, bez zbędnych ulepszeń. Przygotujesz je szybko i prosto. Będą idealne na wakacyjny obiad, a nawet na kolację. Zachwycą się nimi dorośli i dzieci. Poznaj sprawdzoną recepturę.
Kochamy pierogi pod każdą postacią i z różnymi farszami. Jednak te z owocowym nadzieniem najbardziej kojarzą się z latem. Do ich nadzienia używa się bowiem truskawek, wiśni czy jagód, a więc typowych, sezonowych owoców.
Dziś przedstawimy wam łatwy przepis cioci Józi na pierogi z jagodami. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników i właśnie w prostocie tkwi ich siła i doskonały smak. To są wyborne, domowe pierogi.
Przepis cioci Józi na pierogi z jagodami
Składniki:
50 dag mąki
1 jajko
sól
1 łyżka oleju
ok. szklanka gorącej wody
ok. 30 dag jagód
2 łyżki cukru
Przygotowanie pierogów z jagodami
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej jajko, szczyptę soli i olej. Wlewając gorącą wodę, mieszaj składniki, aż wstępnie się połączą.
Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj je miseczką, odstaw na 15 minut.
Jagody przebierz, opłucz, osącz, wymieszaj z cukrem. Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki.
Na każdym krążku ciasta połóż trochę owoców, dokładnie zlep brzegi ciasta. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Wskazówki:
Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną i cukrem lub możesz je polać stopionym masłem i posypać pokruszonym twarogiem.
Do środka pierogów możesz też włożyć trochę twarogu. Wcześniej rozmieszaj go z niewielką ilością śmietany i cukru.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem, a także na pierogi z rabarbarem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: pinezka