Jedzenie zdrowe jak... golonka. Znany lekarz i cała prawda o jej gotowaniu
![Golonka gotowana i podsmazona](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_4_6e8439e511.jpg)
Golonka nie kojarzy się ze zdrową żywnością, prawda? Dr Michał Mularczyk – kardiolog, internista i dietetyk wyprowadza nas z błędu. “Może być zdrowsza do ryby” – szokuje specjalista. W naszym nowym cyklu video “Zdrowy smakosz” – premiera.
Sekrety golonki
Golonka musi być tłusta, żeby była aromatyczna, to oczywiste. Tłuszcz najlepiej rozprowadza smak, a dr Mularczyk jest łasuchem. Ponieważ jednak jest także lekarzem gotującym, podzieli się z nami własnym, prostym przepisem na golonkę, którą sam przyrządza.
Najważniejszy jest odpowiedni sprzęt i cierpliwość. Wówczas, jak mówi dr Mularczyk, “golonka będzie na pewno zdrowsza, niż smażona ryba”.
![Projekt bez nazwy(2).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2_a9cba72877.jpg)
Tajemniczy sprzęt
Sprzętem, który gwarantuje zdrowotne właściwości obróbki termicznej jest wolnowar. To w nim kardiolog przygotowuje swoje potrawy. Gotowanie to proces możliwie najzdrowszy, przede wszystkim jednak, pozwala na uniknięcie podgrzewania tłuszczu.
To właśnie podgrzewanie (niewłaściwych) tłuszczy prowadzi do ciężkich chorób - przestrzega dr Mularczyk.
Tym z nas, którzy nie dysponują wolnowarem, pozostaje cierpliwość i obserwacja wielogodzinnego duszenia golonki na wolnym ogniu w brytfannie lub garnku o grubym dnie.
![Projekt bez nazwy(3).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_3_891f0c79e4.jpg)
Golonka z wolnowara
Składniki:
Zadnia lub przednia golonka wieprzowa
Sól
Pieprz
1-2 liście laurowe
Woda
Smalec lub masło klarowane do podsmażenia
Sposób przygotowania:
Golonkę włożyć do wolnowara, brytfanny, lub garnka o grubym dnie
Obsypać solą i pieprzem
Dodać liść laurowy
Szczelnie przykryć
Gotować w wolnowarze lub na bardzo wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa (8-12 godzin)
Na patelni rozgrzać smalec lub masło klarowane
Golonkę wyjąć z wolnowara lub garnka i przesmażyć na patelni do zrumienienia
Podawać z musztardą lub chrzanem
Cały przepis znajdziecie na naszym kanale YouTube
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![ugniatanie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_bc9d5a01e9.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![jedzenie siatkarzy](https://images.iberion.media/images/origin/siatkarze_44443ef015.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_ec6b79d9f9.jpeg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)