Jedzenie zdrowe jak... golonka. Znany lekarz i cała prawda o jej gotowaniu
Golonka nie kojarzy się ze zdrową żywnością, prawda? Dr Michał Mularczyk – kardiolog, internista i dietetyk wyprowadza nas z błędu. “Może być zdrowsza do ryby” – szokuje specjalista. W naszym nowym cyklu video “Zdrowy smakosz” – premiera.
Sekrety golonki
Golonka musi być tłusta, żeby była aromatyczna, to oczywiste. Tłuszcz najlepiej rozprowadza smak, a dr Mularczyk jest łasuchem. Ponieważ jednak jest także lekarzem gotującym, podzieli się z nami własnym, prostym przepisem na golonkę, którą sam przyrządza.
Najważniejszy jest odpowiedni sprzęt i cierpliwość. Wówczas, jak mówi dr Mularczyk, “golonka będzie na pewno zdrowsza, niż smażona ryba”.
Tajemniczy sprzęt
Sprzętem, który gwarantuje zdrowotne właściwości obróbki termicznej jest wolnowar. To w nim kardiolog przygotowuje swoje potrawy. Gotowanie to proces możliwie najzdrowszy, przede wszystkim jednak, pozwala na uniknięcie podgrzewania tłuszczu.
To właśnie podgrzewanie (niewłaściwych) tłuszczy prowadzi do ciężkich chorób - przestrzega dr Mularczyk.
Tym z nas, którzy nie dysponują wolnowarem, pozostaje cierpliwość i obserwacja wielogodzinnego duszenia golonki na wolnym ogniu w brytfannie lub garnku o grubym dnie.
Golonka z wolnowara
Składniki:
Zadnia lub przednia golonka wieprzowa
Sól
Pieprz
1-2 liście laurowe
Woda
Smalec lub masło klarowane do podsmażenia
Sposób przygotowania:
Golonkę włożyć do wolnowara, brytfanny, lub garnka o grubym dnie
Obsypać solą i pieprzem
Dodać liść laurowy
Szczelnie przykryć
Gotować w wolnowarze lub na bardzo wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa (8-12 godzin)
Na patelni rozgrzać smalec lub masło klarowane
Golonkę wyjąć z wolnowara lub garnka i przesmażyć na patelni do zrumienienia
Podawać z musztardą lub chrzanem
Cały przepis znajdziecie na naszym kanale YouTube