Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc
Rosół często pojawia się podczas niedzielnego obiadu. Zaskakujący dodatek stosowany przez Ewę Wachowicz sprawi, że zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Celebrytka proponuje, by wrzucić do niej słodkie nieobrane jabłko. Warto spróbować — zachwytom rodziny nie będzie końca.
Podstawowy przepis na rosół można zmienić na wiele sposobów. Za każdym razem uzyskamy nieco inny efekt. Nietypowy dodatek do klasycznej zupy inspirowany jest kuchnią pakistańską. Zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że smak dania nabiera głębi. Skusicie się?
Przepis na smakowity rosół z jabłkiem według Ewy Wachowicz
Składniki:
3-4 litry wody
3 udka z kurczaka
kawałek szpondru wołowego
2-3 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
1 mały seler
pół mniejszego pora
1 duże jabłko, najlepiej słodkie
1-2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
4 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
posiekana natka pietruszki do podania
sól i pieprz w ilości do smaku
Rosół Ewy Wachowicz zachwyca smakiem. Miss Polski dodaje do niego jabłko
Przyrządzenie zupy rozpoczynamy od oczyszczenia mięsa, zalania go wodą i doprowadzenia do wrzenia. Wrzucamy przyprawy w kawałku i gotujemy całość przez 45 minut. W międzyczasie zbieramy powstające szumy.
Obieramy uprzednio umyte warzywa, czyli seler, marchew, pietruszkę i pora. Płuczemy też dokładnie jabłko. Składniki dodajemy do rosołu i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Jabłko wrzucamy w całości, w skórce i pilnujemy, by się nie rozpadło.
Po 30-40 minutach gotowania, wyjmujemy je wraz z warzywami i przecedzamy rosół. Doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na rosół. Pomysł babci Tereski spodoba się amatorom wyrazistych i ostrych dań. Wersja z kaczką od Jakuba Kuronia natomiast będzie idealna na bardziej uroczysty rodzinny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze
Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci