Smakosze.pl
Wachowicz pokazała przepis na rosół

canva/macniak; Pawel Wodzynski/East News

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

14 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół często pojawia się podczas niedzielnego obiadu. Zaskakujący dodatek stosowany przez Ewę Wachowicz sprawi, że zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Celebrytka proponuje, by wrzucić do niej słodkie nieobrane jabłko. Warto spróbować — zachwytom rodziny nie będzie końca.

Podstawowy przepis na rosół można zmienić na wiele sposobów. Za każdym razem uzyskamy nieco inny efekt. Nietypowy dodatek do klasycznej zupy inspirowany jest kuchnią pakistańską. Zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że smak dania nabiera głębi. Skusicie się?

Jak suszyć jabłka na słońcu?

Czy można suszyć jabłka na słońcu? 1 szczegół sprawi, że pokochasz tę metodę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowity rosół z jabłkiem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3-4 litry wody

  • 3 udka z kurczaka

  • kawałek szpondru wołowego

  • 2-3 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • 1 mały seler

  • pół mniejszego pora

  • 1 duże jabłko, najlepiej słodkie

  • 1-2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 4 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Rosół Ewy Wachowicz zachwyca smakiem. Miss Polski dodaje do niego jabłko

Przyrządzenie zupy rozpoczynamy od oczyszczenia mięsa, zalania go wodą i doprowadzenia do wrzenia. Wrzucamy przyprawy w kawałku i gotujemy całość przez 45 minut. W międzyczasie zbieramy powstające szumy.

Obieramy uprzednio umyte warzywa, czyli seler, marchew, pietruszkę i pora. Płuczemy też dokładnie jabłko. Składniki dodajemy do rosołu i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Jabłko wrzucamy w całości, w skórce i pilnujemy, by się nie rozpadło.

Po 30-40 minutach gotowania, wyjmujemy je wraz z warzywami i przecedzamy rosół. Doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na rosół. Pomysł babci Tereski spodoba się amatorom wyrazistych i ostrych dań. Wersja z kaczką od Jakuba Kuronia natomiast będzie idealna na bardziej uroczysty rodzinny obiad.

Rosół z jabłkiem jest znakomity

canva/Junko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >