Smakosze.pl

YT/ Lvivska Pani

Jesienią zawsze piekę ciasteczka w kształcie grzybków. Wyglądają bajecznie, a dzieciaki za nimi szaleją

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ciasteczka przypominające grzybki pięknie prezentują się na talerzu. Wbrew pozorom przygotowanie takiej słodyczy nie jest bardzo trudne. Wystarczy zebrać składniki, przygotować masę, odpowiednio ją uformować, a po upieczeniu udekorować. Warto spróbować — zachwyty jedzących gwarantowane.

Zrób zachwycające ciasteczka

Przepis na przysmak znalazłam w internecie. Choć wydawał mi się skomplikowany, postanowiłam dać mu szansę. Wizualnie zachwycał, więc chciałam zobaczyć czy z moimi nikłymi umiejętnościami plastycznymi poradzę sobie podobnie do autorki nagrania.

Od pierwszej próby minęło już sporo czasu, a ja wciąż regularnie przygotowuję grzybki — bo tak na nie mawiamy — i podobają się zarówno moim znajomym, jak i rodzince. Zachęcam do skosztowania. W dalszej części artykułu zdradzam jak je wyczarować.

Masa na ciasteczka przypominające grzybki.jpg
YT/ Lvivska Pani
Ziemniaki w słoiku

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasteczka przypominające grzybki

Smakołyk, który dzieci uwielbiają, jest pracochłonny, ale wygląda efektownie i zbierał również zachwyty moich dorosłych gości. Wykonanie go nie wymaga trudnodostępnych korzystania z  produktów. Polecam spróbować.

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 duże jajko
  • 400 g mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 białko z dużego jaja
  • 200 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka wody

  • 20 g suchego maku
  • 100 g czekolady
  • 10 ml oleju rzepakowego

Do pieczenia potrzebna będzie tylko blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona pergaminem. Wykonanie warto nawet w części powierzyć dzieciom — będzie to dla nich spora atrakcja. Instrukcję znajdziecie poniżej — jest bardzo prosta.

Jak zrobić ciasteczka przypominające grzybki?

Zaczynam od zrobienia ciasta. Przy pomocy miksera ucieram masło z cukrem, śmietaną i jajkiem. Wsypuję przesianą przez sito mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wyrabiam masę dłonią, aż uzyskam gładką kulę.

Dzielę ją na pół. Z jednej części formuję dość płaskie okręgi o średnicy 5-6 cm układam je na blasze z pergaminem i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie z drugiej połowy ciasta wyrabiam trzonki grzybków, czyli wałeczki o grubość 2-3 cm, lekko zwężane z jednej strony.

Te elementy wstawiam do pieca, jak tylko poprzednie skończą się piec — przygotowuję je dokładnie tak samo. Z ostudzonych kapeluszy wycinam niewielkie otworki. Będę w nich umieszczać lukier sporządzony z cukru pudru i białka. Musi być gęsty, by posłużył jako klej do mocowania trzonków.

Cienkie elementy będę chciała umieścić tak, by wraz z okrągłymi przypominały prawdziwego grzyba. Gdy już będę miała gotowe takie ciasteczka, resztę lukru rozrzedzam wodą. Smaruję nim kawałki tworzące trzonki, po czym od razu zanurzam je w maku, starając się go przylepić.

Pozwalam im wyschnąć. Czekoladę topię w mikrofalówce i mieszam z olejem. Dekoruję nią całe kapelusze. Ponownie odkładam ciasteczka, aż masa zastygnie. Przechowuję w szczelnym pojemniku plastikowym, by zachowały świeżość.

Jak podawać ciasteczka przypominające grzybki?

Słodycz koniecznie udekorujcie. Z jedzeniem należy poczekać do czasu, aż lukier i polewa czekoladowa zastygną. Można wiec zaplanować sobie wykańczanie słodyczy na wieczór i następnego dnia cieszyć się przysmakiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ciasteczka. Sprawdźcie jak zrobić pyszne serduszka z dżemem . Być może skusi was też przepis na kultowe ciasteczka z maszynki

Kapelusze ciasteczek grzybków.jpg
YT/ Lvivska Pani

Źródło: YT/ Lvivska Pani

Parówka pod mikroskopem

Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze

CZYTAJ DALEJ
Bigos z chrzanem

Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >