Kelnerka przyznała, co robi, żeby dostawać wysokie napiwki. Od razu posypały się ostrzeżenia
Napiwki są zwyczajem praktykowanym w wielu restauracjach, nie tylko w Polsce. Jedna z kelnerek podzieliła się swoimi wskazówkami, które jej zdaniem zachęcą klientów do bycia hojniejszymi. Niektóre propozycje nie spodobały się odbiorcom.
Napiwki nie zawsze za dobrą obsługę
Zdaniem jednej z kelnerek jest kilka opcji, by uzyskać dodatkowe pieniądze od klientów w postaci napiwków. O ile w przypadku niektórych część osób z branży obserwujących jej konto się zgodziła, o tyle przy innych zalecono jej ostrożność.
Jakie wskazówki zawarte były w wideo? Wspomniana została m.in. dbałość o wygląd, a konkretnie o makijaż. Autorka materiału przekonywała, że goście restauracji docenią włożony wysiłek i zaowocuje to wyższymi napiwkami. Dziewczyna jest też przekonana, że warto zadbać o komfort kobiet, które pojawiły się w lokalu z mężczyzną.
Uważa też, że bardzo istotne jest sprawne uzupełnianie napojów w szklankach, a także korzystanie z uznawanych przez nią za uprzejme zdrobnień. Przed tym ostatnim została ostrzeżona przez koleżanki z branży.
W Biedronce rzucili bób. Ludzie z niedowierzaniem patrzą na cenęFamiliarna komunikacja zwiększa napiwki?
Taki wniosek wysnuła autorka wideo na bazie swojego doświadczenia. Pracuje za granicą, wiec trudno to zweryfikować. Z pewnością dużo zależy od wyczucia osób przy stoliku, lecz komentujące internautki słusznie zauważyły, że nie każdemu odpowiadało będzie, gdy ktoś obcy zwróci się do nich per „kochana".
Wydaje się, że od obsługi w Polsce raczej wymaga się znajomości karty i sprawnego podawania zamówionych dań czy napojów. Jest też grupa osób, która uważa, że napiwki nie powinny funkcjonować — kelnerzy i kelnerki powinni po prostu więcej zarabiać.
Jakie napiwki obowiązują w Polsce?
Przyjęło się, że wysokość napiwku to 10% wartości transakcji. Niektóre restauracje przy większych grupach samodzielnie doliczają odpowiednią kwotę do rachunku, więc zawsze warto dokładnie zapoznać się z menu. Zwykle taka informacja jest tam zamieszczona.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania jak z restauracji, za które nie zapłacicie napiwku. Spróbujcie koniecznie gołąbków siostry Anieli — zachwycą najbardziej wybrednych. Być może spodoba wam się także patent na strogonowa bez grama mięsa — jest tani i sycący.
Źródło: TikTok/abybtw; kobieta.wp