Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyczna zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.10.2021 02:00

Klasyczna zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Klasyczna zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
canva/arfo

Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem gotowana na kościach wieprzowych jest świetnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Wywar warzywny wzbogacony wieprzowiną nadaje zupie mocny i wyraźny smak. Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem jest bardzo sycąca i dostarcza energii na wiele godzin. Sprawdź, jak ją przygotować.

Zupa ogórkowa jest niezwykle zdrową i pożywną zupą. Dzięki zawartości mięsa, warzyw, ogórków, ryżu i ziemniaków jest pełnowartościowym posiłkiem, który doskonale syci, wzmacnia i rozgrzewa nasz organizm. Klasyczna ogórkowa jest więc podstawową zupą w moim jesienno-zimowym menu.

Ogórki kiszone mają wiele prozdrowotnych właściwości: wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają chorobom układu trawiennego. Wywar warzywny niezwykle rozgrzewa, a czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.

Zupę gotuję na kościach wieprzowych, najczęściej ze schabu i nie zabielam, aby była wyrazista i aromatyczna. Do zupy dodaję również wodę z ogórków kiszonych, aby wzmocnić jej kwaśny smak.

Na wywarze mięsnym możesz również ugotować tradycyjną zupę grochową. Przygotowana na wołowinie i boczku smakuje doskonale, syci i rozgrzewa.

Przepis na klasyczną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem

Składniki na 6 porcji:

  • 300 g kości wieprzowych

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 ogórków kiszonych

  • 200 ml wody z ogórków kiszonych

  • 4 małe ziemniaki

  • 2 łyżki ryżu

  • koperek

  • sól, pieprz

  • 2 liście laurowe

Jak przygotować klasyczną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem?

Kości wieprzowe umyj i włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu. Zbierz szumowiny, które powstały podczas gotowania mięsa. Dodaj całą cebulę, czosnek, seler, pietruszkę. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj je razem z ryżem i wodą z ogórków do zupy. Dopraw solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i gotuj, aż ryż będzie miękki.

Smacznego.