Smakosze.pl
Klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem

canva/Elmagdycontributor

Klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem

7 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pieczone ziemniaki z gzikiem są tradycyjnym daniem Kujaw i Wielkopolski. Zapiekane w marynacie pyry z twarożkiem, śmietaną i szczypiorkiem smakują wyśmienicie. Poznaj regionalną kuchnię i przygotuj klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem.

Gzik jest tradycyjną potrawą kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. Gzik to nic innego, jak twaróg wymieszany ze śmietaną z dodatkiem przypraw i szczypiorku. Można go podawać również z koperkiem i rzodkiewką. Gzik smakuje doskonale z ziemniakami oraz ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną wersję gzika - użyj jogurtu naturalnego zamiast śmietany.

Ziemniaki zapiekane w mundurkach z marynatą z oliwy, czosnku i przypraw są delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Pieczenie ziemniaków w całości bez obierania nadaje im wyjątkowego smaku. Skórka natomiast jest doskonale chrupiąca. Ziemniaki z gzikiem możesz przygotować jako samodzielne, bardzo pożywne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, polski obiad - tu znajdziesz przepis na doskonałe pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu.

Przepis na klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem

Składniki:

  • 10 młodych ziemniaków

  • 250 g twarogu

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 ml śmietany do zup i sosów 18%

  • szczypiorek

  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Jak przygotować klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem?

Do miseczki wlej oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki w mundurkach umyj i osusz. Każdego ziemniaka połóż na kawałek folii spożywczej i natrzyj marynatą. Blachę z ziemniakami wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją pieczenia góra-dół i piecz przez godzinę.

Przygotuj gzik: w miseczce dokładnie wymieszaj twaróg, śmietanę, pieprz, sól i szczypiorek. Możesz dodać również odrobinę oliwy z oliwek.

Upieczone ziemniaki przekrój delikatnie i polej je gzikiem. Podaj na ciepło.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >