Klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem
Pieczone ziemniaki z gzikiem są tradycyjnym daniem Kujaw i Wielkopolski. Zapiekane w marynacie pyry z twarożkiem, śmietaną i szczypiorkiem smakują wyśmienicie. Poznaj regionalną kuchnię i przygotuj klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem.
Gzik jest tradycyjną potrawą kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. Gzik to nic innego, jak twaróg wymieszany ze śmietaną z dodatkiem przypraw i szczypiorku. Można go podawać również z koperkiem i rzodkiewką. Gzik smakuje doskonale z ziemniakami oraz ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną wersję gzika - użyj jogurtu naturalnego zamiast śmietany.
Ziemniaki zapiekane w mundurkach z marynatą z oliwy, czosnku i przypraw są delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Pieczenie ziemniaków w całości bez obierania nadaje im wyjątkowego smaku. Skórka natomiast jest doskonale chrupiąca. Ziemniaki z gzikiem możesz przygotować jako samodzielne, bardzo pożywne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, polski obiad - tu znajdziesz przepis na doskonałe pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu.
Przepis na klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem
Składniki:
10 młodych ziemniaków
250 g twarogu
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany do zup i sosów 18%
szczypiorek
3 duże łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak przygotować klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem?
Do miseczki wlej oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki w mundurkach umyj i osusz. Każdego ziemniaka połóż na kawałek folii spożywczej i natrzyj marynatą. Blachę z ziemniakami wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją pieczenia góra-dół i piecz przez godzinę.
Przygotuj gzik: w miseczce dokładnie wymieszaj twaróg, śmietanę, pieprz, sól i szczypiorek. Możesz dodać również odrobinę oliwy z oliwek.
Upieczone ziemniaki przekrój delikatnie i polej je gzikiem. Podaj na ciepło.
Smacznego.