Rozkosznie, zniewalająco proste ciasto Maxi King bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia cieszą się u nas niesłabnącym powodzeniem. Stwarzają wiele możliwości łączenia składników, na dodatek bez ryzyka, że coś nie wyjdzie. Dziś polecamy wam ciasto bez pieczenia Maxi King. Jego przygotowanie jest rozkosznie, wprost zniewalająco proste. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Ciasta bez pieczenia bazują na trwałych półproduktach, takie jak herbatniki, biszkopty, krakersy, czekolada, masa kajmakowa czy orzechy. Ich uzupełnieniem są świeżo przygotowane kremy, np. budyniowy, z mascarpone czy bitej śmietany. To połączenie skutkuje niezwykłym smakiem przy minimalnym wysiłku. Zobaczcie też, jak kusząco wygląda - prezentujemy ciasto Maxi King pochodzące z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.
Rozkosznie, zniewalająco proste ciasto Maxi King bez pieczenia
Składniki:
1 duże opakowanie herbatników (400 g)
1 puszka masy kajmakowej
na krem mleczno-śmietankowy:
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego
1 cukier wanilinowy
3,5 szklanki mleka w proszku
0,5 szklanki mleka
200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
na polewę:
150 g orzechów laskowych
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
4 łyżki mleka lub śmietanki
Przygotowanie ciasta Maxi King
Orzechy wysyp na blachę, wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Po tym czasie przesyp je na ściereczkę, owiń nią i pocieraj, by zetrzeć z orzechów jak najwięcej skórki.
Orzechy drobno posiekaj. Sporą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie połóż jedną warstwę herbatników.
Masło zmiksuj, dalej miksuj, dodając porcjami na przemian cukier, cukier wanilinowy, mleko w proszku i mleko płynne, aż powstanie gładka masa.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do mlecznego kremu, krótko zmiksuj na najmniejszych obrotach.
Na herbatniki wyłóż połowę kremu, wyrównaj powierzchnię. Przykryj drugą warstwą herbatników. Rozsmaruj na nich kajmak.
Na warstwę kajmaku wyłóż pozostały krem mleczno-śmietankowy. Po wyrównaniu powierzchni rozłóż na kremie herbatniki.
Czekoladę połam na kawałki i umieść w rondelku razem z mlekiem. Podgrzewaj całość w gorącej kąpieli wodnej, aż składniki się połączą. Wtedy wsyp posiekane orzeszki i wymieszaj.
Jeszcze ciepłą polewę wylej na warstwę herbatników. Ciasto wystudź, przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak przygotować ciasto Snickers, a także jak zrobić proste ciasto Leniwiec.
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: slodkoslonepichcenie