Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kokosowy sernik bez cukru od Ewy Wachowicz

Kokosowy sernik bez cukru od Ewy Wachowicz

Kokosowy sernik bez cukru od Ewy Wachowicz
canva/anhvabe; Pawel Wodzynski/East News

Kawałek ciasta nie musi wiązać się ze spożyciem cukru. Pyszny przepis Ewy Wachowicz pokazuje, że pyszny sernik można przygotować bez tego dodatku. Delikatna kokosowa masa serowa zachwyci każdego. Koniecznie spróbujcie.

Wypieki Ewy Wachowicz potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem. Z pewnością wypróbowaliście już przepis na wyśmienite leśne runo oraz prostą recepturę na zawijanego makowca. Tym razem mamy gratkę dla osób unikających w diecie cukru — kokosowy sernik słodzony erytrytolem. Skusicie się?

Przepis na bezcukrowy sernik kokosowy Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 150 g masła

  • 120 g erytrytolu

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 6 jaj

  • 1200 g tłustego twarogu

  • 200 g mleczka kokosowego

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 350 g erytrytolu

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki likieru kokosowego

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy na blat wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy zimne masło i zmielony erytrytol. Siekamy. Formujemy kopczyk z dołeczkiem i wlewamy do niego żółtka. Wszystkie składniki mieszamy i starannie wyrabiamy ciasto.

Dzielimy je na dwie równe części i umieszczamy w zamrażalniku. Chłodzimy przez godzinę. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem dopieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Połowę ciasta ścieramy na dno formy, używając tarki o dużych oczkach. Wyrównujemy i pieczemy przez kwadrans.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie:

Ser kruszymy wprost do misy robota kuchennego. Wsypujemy erytrytol i wbijamy jajka. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy je ze sobą. Wlewamy mleczko kokosowe i likier.

Starannie miksujemy składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy na podpieczony spód. Wierzch pokrywamy ciastem, ścierając je na tarce i rozkładając na serze. Tortownicę ponownie wstawiamy do piekarnika i zmieniamy nastawę urządzenia na 170 stopni Celsjusza.

Pieczemy ciasto przez godzinę. Wyłączamy grzanie i studzimy wypiek przy uchylonych drzwiczkach przez 40 minut. Podajemy do popołudniowej kawy. Smacznego.

Ser doskonale komponuje się z kokosem
Ser doskonale komponuje się z kokosem

Źródło zdjęcia: canva/Denis Zhengal

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram