Kokosowy sernik bez cukru od Ewy Wachowicz
Kawałek ciasta nie musi wiązać się ze spożyciem cukru. Pyszny przepis Ewy Wachowicz pokazuje, że pyszny sernik można przygotować bez tego dodatku. Delikatna kokosowa masa serowa zachwyci każdego. Koniecznie spróbujcie.
Wypieki Ewy Wachowicz potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem. Z pewnością wypróbowaliście już przepis na wyśmienite leśne runo oraz prostą recepturę na zawijanego makowca. Tym razem mamy gratkę dla osób unikających w diecie cukru — kokosowy sernik słodzony erytrytolem. Skusicie się?
Przepis na bezcukrowy sernik kokosowy Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
3 żółtka
150 g masła
120 g erytrytolu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
6 jaj
1200 g tłustego twarogu
200 g mleczka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
350 g erytrytolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki likieru kokosowego
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na blat wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy zimne masło i zmielony erytrytol. Siekamy. Formujemy kopczyk z dołeczkiem i wlewamy do niego żółtka. Wszystkie składniki mieszamy i starannie wyrabiamy ciasto.
Dzielimy je na dwie równe części i umieszczamy w zamrażalniku. Chłodzimy przez godzinę. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem dopieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Połowę ciasta ścieramy na dno formy, używając tarki o dużych oczkach. Wyrównujemy i pieczemy przez kwadrans.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie:
Ser kruszymy wprost do misy robota kuchennego. Wsypujemy erytrytol i wbijamy jajka. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy je ze sobą. Wlewamy mleczko kokosowe i likier.
Starannie miksujemy składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy na podpieczony spód. Wierzch pokrywamy ciastem, ścierając je na tarce i rozkładając na serze. Tortownicę ponownie wstawiamy do piekarnika i zmieniamy nastawę urządzenia na 170 stopni Celsjusza.
Pieczemy ciasto przez godzinę. Wyłączamy grzanie i studzimy wypiek przy uchylonych drzwiczkach przez 40 minut. Podajemy do popołudniowej kawy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Denis Zhengal
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz