Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.04.2024 19:36

Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny

pieczona cykoria
Fot. Canva/margouillatphotos

Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama. 

Znajoma zdradziła przepis na francuski klasyk

Niedawno moja dobra znajoma przywiozła z Francji przepis na fantastyczne danie. Długo szukała czegoś nieoczywistego, aż w końcu trafiła na cykorię pieczoną w szynce. To prawdziwy klasyka kuchni francuskiej. Wybłagała kucharza o przepis i podzieliła się nim ze mną.

Być może wydaje ci się, że cykoria to nic szczególnego, bo to przecież tylko dodatek do sałatek, ale uwierz mi, że nigdy nie jadłaś jej w tej postaci. Zapieczona w szynce i beszamelu stanowi niezwykłe połączenie smaków. Zrób ją w ten sposób i przekonaj się sama. To danie będzie hitem nie tylko w twoim domu, ale też przez całą wiosnę a może i dłużej. Zrobisz je błyskawicznie. 

cykor ia.jpg
Fot. Canva/PhilippeDesoche
Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Cykoria i szynka to nie wszystko

Podstawą tego dania są oczywiście cykoria oraz szynka. Nie może także zabraknąć beszamelu lub obłędnego sosu Mornay, który powstaje na jego bazie. Brzmi tajemniczo, a tak naprawdę jest to połączenie klasycznego beszamelu ze startym serem oraz odrobiną śmietany. Wypróbuj ten sos, a nie zawiedziesz się. Z łatwością też olśnisz gości. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. 

Składniki:

  • 5 cykorii
  • 5 dużych plastrów szynki wędzonej
  • 0,5 l mleka
  • 25 g mąki
  • 20 g śmietany 18%
  • 125 g żółtego sera 
  • odrobina masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przepis prosto z Francji

Cykorię oczyść i dokładni umyj. Ze środka (od tyłu) wytnij biały kłąb, który może być zbyt gorzki. Wodę z solą zagotuj, a następnie umieść w niej warzywo i gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie odcedź ją, przelej zimną wodą i pozostaw na durszlaku. 

W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmażaj, mieszając składniki. Następnie wlej mleko, wsyp gałkę muszkatołową, pieprz, sól i cały czas mieszając, gotuj przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Garnek zdejmij z palnika, dodaj śmietanę oraz starty na dużych oczkach taki ser i porządnie wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolity sos

Każdą z cykorii zawiń w plaster szynki lub boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim cykorie, zalej sosem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Danie jest gotowe, kiedy wierzch się przyrumieni. Sprawdź, jak wykorzystać końcówki ze szparagów oraz dowiedz się, jaki makaron nie zawiera cholesterolu

Projekt bez nazwy(5).jpg
Fot. Canva.com