Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny
Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama.
Znajoma zdradziła przepis na francuski klasyk
Niedawno moja dobra znajoma przywiozła z Francji przepis na fantastyczne danie. Długo szukała czegoś nieoczywistego, aż w końcu trafiła na cykorię pieczoną w szynce. To prawdziwy klasyka kuchni francuskiej. Wybłagała kucharza o przepis i podzieliła się nim ze mną.
Być może wydaje ci się, że cykoria to nic szczególnego, bo to przecież tylko dodatek do sałatek, ale uwierz mi, że nigdy nie jadłaś jej w tej postaci. Zapieczona w szynce i beszamelu stanowi niezwykłe połączenie smaków. Zrób ją w ten sposób i przekonaj się sama. To danie będzie hitem nie tylko w twoim domu, ale też przez całą wiosnę a może i dłużej. Zrobisz je błyskawicznie.
Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsieCykoria i szynka to nie wszystko
Podstawą tego dania są oczywiście cykoria oraz szynka. Nie może także zabraknąć beszamelu lub obłędnego sosu Mornay, który powstaje na jego bazie. Brzmi tajemniczo, a tak naprawdę jest to połączenie klasycznego beszamelu ze startym serem oraz odrobiną śmietany. Wypróbuj ten sos, a nie zawiedziesz się. Z łatwością też olśnisz gości. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.
Składniki:
- 5 cykorii
- 5 dużych plastrów szynki wędzonej
- 0,5 l mleka
- 25 g mąki
- 20 g śmietany 18%
- 125 g żółtego sera
- odrobina masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przepis prosto z Francji
Cykorię oczyść i dokładni umyj. Ze środka (od tyłu) wytnij biały kłąb, który może być zbyt gorzki. Wodę z solą zagotuj, a następnie umieść w niej warzywo i gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie odcedź ją, przelej zimną wodą i pozostaw na durszlaku.
W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmażaj, mieszając składniki. Następnie wlej mleko, wsyp gałkę muszkatołową, pieprz, sól i cały czas mieszając, gotuj przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Garnek zdejmij z palnika, dodaj śmietanę oraz starty na dużych oczkach taki ser i porządnie wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolity sos.
Każdą z cykorii zawiń w plaster szynki lub boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim cykorie, zalej sosem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Danie jest gotowe, kiedy wierzch się przyrumieni. Sprawdź, jak wykorzystać końcówki ze szparagów oraz dowiedz się, jaki makaron nie zawiera cholesterolu.