Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kompot wigilijny z suszu - najlepszy, tradycyjny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2021 01:00

Kompot wigilijny z suszu - najlepszy, tradycyjny przepis

Kompot wigilijny z suszu
canva/TeresaKasprzycka

Kompot wigilijny z suszu jest tradycyjnym napojem przygotowywanym na świąteczną kolację. Susz liczony jest jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Poznaj przepis na najsmaczniejszy kompot wigilijny z dodatkiem goździków, cynamonu, skórki cytrynowej i rodzynek.

Kompot wigilijny z suszu jest napojem o bardzo intensywnym smaku i zapachu, który nie każdemu odpowiada. Wystarczy jednak, że do kompotu dodasz przyprawy korzenne, rodzynki i cukier i skórkę cytrynową, a susz posmakuje wszystkim gościom.

Dodatki złagodzą wyraźny smak suszu, skórka cytrynowa nada świeżości i lekkości, cynamon i goździki korzennego posmaku, a rodzynki z dodatkiem cukru osłodzą wytrawny napój. Przed gotowaniem kompotu namocz owoce suszone w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękły.

Wigilia to wiele smacznych i tradycyjnych potraw, przygotuj również kluski z makiem i bakaliami, czyli kutię w nowym wydaniu, a goście będą zachwyceni.

Przepis na kompot wigilijny z suszu

Składniki:

  • 50 g moreli suszonych

  • 30 g śliwek suszonych

  • 50 g jabłek suszonych

  • 2 figi suszone

  • laska cynamonu

  • 5 goździków

  • łyżka rodzynek

  • łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej

  • 2 łyżeczki cukru

Jak przygotować kompot wigilijny z suszu?

Morele, śliwki, jabłka, figi zalej dwiema szklankami wody i odstaw na całą noc, żeby owoce zmiękły. Następnego dnia wlej do garnka 2,5 l wody, dodaj cynamon, goździki i cukier, zagotuj.

Przyprawy korzenne

Do wrzącego wywaru dodaj owoce razem z wodą, wrzuć rodzynki i gotuj 15 minut od momentu zagotowania, następnie odstaw do przestygnięcia.