Kompot wigilijny z suszu - najlepszy, tradycyjny przepis
Kompot wigilijny z suszu jest tradycyjnym napojem przygotowywanym na świąteczną kolację. Susz liczony jest jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Poznaj przepis na najsmaczniejszy kompot wigilijny z dodatkiem goździków, cynamonu, skórki cytrynowej i rodzynek.
Kompot wigilijny z suszu jest napojem o bardzo intensywnym smaku i zapachu, który nie każdemu odpowiada. Wystarczy jednak, że do kompotu dodasz przyprawy korzenne, rodzynki i cukier i skórkę cytrynową, a susz posmakuje wszystkim gościom.
Dodatki złagodzą wyraźny smak suszu, skórka cytrynowa nada świeżości i lekkości, cynamon i goździki korzennego posmaku, a rodzynki z dodatkiem cukru osłodzą wytrawny napój. Przed gotowaniem kompotu namocz owoce suszone w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękły.
Wigilia to wiele smacznych i tradycyjnych potraw, przygotuj również kluski z makiem i bakaliami, czyli kutię w nowym wydaniu, a goście będą zachwyceni.
Przepis na kompot wigilijny z suszu
Składniki:
50 g moreli suszonych
30 g śliwek suszonych
50 g jabłek suszonych
2 figi suszone
laska cynamonu
5 goździków
łyżka rodzynek
łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
2 łyżeczki cukru
Jak przygotować kompot wigilijny z suszu?
Morele, śliwki, jabłka, figi zalej dwiema szklankami wody i odstaw na całą noc, żeby owoce zmiękły. Następnego dnia wlej do garnka 2,5 l wody, dodaj cynamon, goździki i cukier, zagotuj.
Do wrzącego wywaru dodaj owoce razem z wodą, wrzuć rodzynki i gotuj 15 minut od momentu zagotowania, następnie odstaw do przestygnięcia.