Wigilijne kluski z makiem
Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotuj kutię z domowymi kluseczkami, makiem, bakaliami, miodem, a danie będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj prosty przepis na wigilijne kluski z makiem.
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna przygotowywana z obtłuczonej pszenicy z makiem i bakaliami. Coraz częściej jednak ziarna zastępowane są domowymi kluseczkami, które równie dobrze smakują z niezwykle aromatycznym makiem z olejkiem migdałowym, skórką pomarańczową i bakaliami.
Suchy mak koniecznie podgotuj w mleku i zmiel dwukrotnie, dzięki czemu będzie miękki, delikatny i wydobędziesz z niego cały smak. Możesz ugotować mak w wodzie, jednak moim zdaniem mleko dodatkowo wzmacnia aromat i sprawia, że mak jest jeszcze delikatniejszy.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć również tradycyjnego makowca. Tu poznasz przepis na makowiec zawijany, idealny na Boże Narodzenie.
Przepis na wigilijne kluski z makiem
Składniki na kluski:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki zimnej wody
3 jajka
szczypta soli
Składniki na masę makową:
100 g suchego maku
łyżka miodu
4 krople olejku migdałowego
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżka orzechów włoskich
łyżka rodzynek
2 łyżeczki masła
pół szklanki mleka
Jak przygotować wigilijne kluski z makiem?
Składniki na ciasto przesyp na stolnicę i ręcznie wyrób jednolite ciasto, rozwałkuj i potnij nożem lub radełkiem, aby powstały kluski, następnie zagotuj je w osolonej wodzie i odcedź.
W małym garnku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas delikatnie mieszając. Mak odsącz i zmiel go dwukrotnie w maszynce. Posiekaj orzechy włoskie.
W garnku rozpuść masło, dodaj mak, orzechy, rodzynki, miód, olejek migdałowy i skórkę pomarańczową i całość chwilę podsmaż na wolnym ogniu, przełóż do większej miski. Do miski dodaj również ugotowane kluseczki i dokładnie wymieszaj.