Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijne kluski z makiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2021 01:00

Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem
canva/tashka2000

Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotuj kutię z domowymi kluseczkami, makiem, bakaliami, miodem, a danie będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj prosty przepis na wigilijne kluski z makiem.

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna przygotowywana z obtłuczonej pszenicy z makiem i bakaliami. Coraz częściej jednak ziarna zastępowane są domowymi kluseczkami, które równie dobrze smakują z niezwykle aromatycznym makiem z olejkiem migdałowym, skórką pomarańczową i bakaliami.

Suchy mak koniecznie podgotuj w mleku i zmiel dwukrotnie, dzięki czemu będzie miękki, delikatny i wydobędziesz z niego cały smak. Możesz ugotować mak w wodzie, jednak moim zdaniem mleko dodatkowo wzmacnia aromat i sprawia, że mak jest jeszcze delikatniejszy.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć również tradycyjnego makowca. Tu poznasz przepis na makowiec zawijany, idealny na Boże Narodzenie.

Przepis na wigilijne kluski z makiem

Składniki na kluski:

  • 3 szklanki mąki

  • 1/3 szklanki zimnej wody

  • 3 jajka

  • szczypta soli

Składniki na masę makową:

  • 100 g suchego maku

  • łyżka miodu

  • 4 krople olejku migdałowego

  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • łyżka orzechów włoskich

  • łyżka rodzynek

  • 2 łyżeczki masła

  • pół szklanki mleka

Jak przygotować wigilijne kluski z makiem?

Składniki na ciasto przesyp na stolnicę i ręcznie wyrób jednolite ciasto, rozwałkuj i potnij nożem lub radełkiem, aby powstały kluski, następnie zagotuj je w osolonej wodzie i odcedź.

W małym garnku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas delikatnie mieszając. Mak odsącz i zmiel go dwukrotnie w maszynce. Posiekaj orzechy włoskie.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

W garnku rozpuść masło, dodaj mak, orzechy, rodzynki, miód, olejek migdałowy i skórkę pomarańczową i całość chwilę podsmaż na wolnym ogniu, przełóż do większej miski. Do miski dodaj również ugotowane kluseczki i dokładnie wymieszaj.