Kotlet schabowy Karola Okrasy
Kotlet schabowy Karola Okrasy to prawdziwy hit obiadowy. Tradycyjny kotlet według jego przepisu smakuje wprost genialnie i ma głęboki, mięsny smak. Kotlety schabowe mają złocistą, chrupiącą panierkę i są bardzo delikatne i miękkie w środku. Poznaj sekret Karola Okrasy na najlepszy kotlet schabowy.
Kotlety schabowe są proste w przygotowaniu, jednak i to danie można łatwo zepsuć. Sekretem doskonałych schabowych jest odpowiednia obróbka i smażenie. Każdy kotlet musi być dobrze ubity, musi być cienki, aby nie był twardy lub surowy w środku. Zrezygnuj również z oleju i masła do smażenia i zastąp je tłuszczem zwierzęcym. Smalec jako jedyny wzmocni smak schabu i sprawi, że kotlety będą rozpływać się w ustach.
Kotlety schabowe Karola Okrasy są doskonale doprawione, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kotlety mają również posmak smalcu, na którym były smażone, posiadają więc głębszy smak niż schabowe przygotowywane na oleju. Kotlety podaj z ziemniakami tłuczonymi, opiekanymi oraz z buraczkami, ogórkami kiszonymi lub surówką z kiszonej kapusty.
Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy
Składniki na 5 porcji:
5 plastrów schabu bez kości
100 g smalcu
mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
2 jajka
Jak przygotować kotlety schabowe Karola Okrasy?
Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem, aby powstał cienki kotlet, następnie oprósz solą i pieprzem.
Przygotuj 3 głębokie talerze, w jednym roztrzep jajka, do drugiego wsypy mąkę, do trzeciego natomiast- bułkę tartą. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej.
Na patelni rozpuść smalec i smaż na nim kotlety przez kilka minut z każdej strony, aby panierka nabrała złocistego koloru, a mięso było delikatne.
Smacznego.