Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet schabowy Karola Okrasy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.11.2021 01:00

Kotlet schabowy Karola Okrasy

Kotlet schabowy Karola Okrasy
canva/agreentravel

Kotlet schabowy Karola Okrasy to prawdziwy hit obiadowy. Tradycyjny kotlet według jego przepisu smakuje wprost genialnie i ma głęboki, mięsny smak. Kotlety schabowe mają złocistą, chrupiącą panierkę i są bardzo delikatne i miękkie w środku. Poznaj sekret Karola Okrasy na najlepszy kotlet schabowy.

Kotlety schabowe są proste w przygotowaniu, jednak i to danie można łatwo zepsuć. Sekretem doskonałych schabowych jest odpowiednia obróbka i smażenie. Każdy kotlet musi być dobrze ubity, musi być cienki, aby nie był twardy lub surowy w środku. Zrezygnuj również z oleju i masła do smażenia i zastąp je tłuszczem zwierzęcym. Smalec jako jedyny wzmocni smak schabu i sprawi, że kotlety będą rozpływać się w ustach.

Kotlety schabowe Karola Okrasy są doskonale doprawione, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kotlety mają również posmak smalcu, na którym były smażone, posiadają więc głębszy smak niż schabowe przygotowywane na oleju. Kotlety podaj z ziemniakami tłuczonymi, opiekanymi oraz z buraczkami, ogórkami kiszonymi lub surówką z kiszonej kapusty.

Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy

Składniki na 5 porcji:

  • 5 plastrów schabu bez kości

  • 100 g smalcu

  • mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

Jak przygotować kotlety schabowe Karola Okrasy?

Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem, aby powstał cienki kotlet, następnie oprósz solą i pieprzem.

Przygotuj 3 głębokie talerze, w jednym roztrzep jajka, do drugiego wsypy mąkę, do trzeciego natomiast- bułkę tartą. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej.

Na patelni rozpuść smalec i smaż na nim kotlety przez kilka minut z każdej strony, aby panierka nabrała złocistego koloru, a mięso było delikatne.

Smacznego.