Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Każdy kęs smakuje niebiańsko
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.08.2022 21:43

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Każdy kęs smakuje niebiańsko

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Każdy kęs smakuje niebiańsko
canva/YelenaYemchuk

Kotlety mielone z farszem z pieczarek i żółtego sera to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad. Kotlety są niezwykle soczyste, smaczne, a suszony majeranek i świeża natka pietruszki nadają im wyjątkowego aromatu.

Kotlety mielone z farszem z pieczarek i żółtego sera przygotujesz naprawdę szybko. Najlepszy smak uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek karkówki wieprzowej. Gotowe mięso mielone jest bardzo często przygotowywane z mięsa słabej jakości, przez co kotlety nie będą soczyste.

Kotlety mielone mają doskonałą, chrupiącą skórkę i są bardzo soczyste w środku. Kotlety zawsze smaż partiami, mięso musi się smażyć, nie dusić. Zbyt duża ilość kotletów na patelni przyczyni się do tego, że mięso nie będzie miało chrupiącej skórki, a ta jest najlepsza w całym daniu.

Do kotletów mielonych z farszem z pieczarek i sera koniecznie dodaj czerstwą kajzerkę, wcześniej namoczoną w mleku. Mięso wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, dodając bułkę, jajko, przyprawy. Tak przygotowane mięso rewelacyjnie połączy się z farszem, a kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem, czyli pyszna niespodzianka dla całej rodziny

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia kajzerki

  • jajko

  • 10 pieczarek

  • 50 g żółtego sera w kostce

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • duża cebula

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania

Jak zrobić soczyste kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem?

Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Kajzerkę namocz w mleku, pieczarki, cebulę i ser zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki.

Mięso mielone z karkówki przełóż do miski, dodaj startą cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól, pieprz i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki, oprószając je solą, pieprzem. Do grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj starty ser i smaż, aż zacznie się rozpuszczać, odstaw.

Urwij kawałek mięsa mielonego, uformuj z niego kulę i rozpłaszcz. Na górę wyłóż niewielką ilość przygotowanego farszu, przykryj mięsem i uformuj kotlety.

Kotlety mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Podczas smażenia obróć kotlety, aby równomiernie się usmażyły.

Kotlety mielone z farszem z pieczarek i sera podaj z puree ziemniaczanym lub puree z kalafiora. Nie zapominaj również o warzywach- ogórki kiszone, ogórki w musztardowej zalewie i surówka z kapusty pekińskiej będą idealnym dodatkiem.

Kotlety mielone
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy