Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Każdy kęs smakuje niebiańsko
Kotlety mielone z farszem z pieczarek i żółtego sera to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad. Kotlety są niezwykle soczyste, smaczne, a suszony majeranek i świeża natka pietruszki nadają im wyjątkowego aromatu.
Kotlety mielone z farszem z pieczarek i żółtego sera przygotujesz naprawdę szybko. Najlepszy smak uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek karkówki wieprzowej. Gotowe mięso mielone jest bardzo często przygotowywane z mięsa słabej jakości, przez co kotlety nie będą soczyste.
Kotlety mielone mają doskonałą, chrupiącą skórkę i są bardzo soczyste w środku. Kotlety zawsze smaż partiami, mięso musi się smażyć, nie dusić. Zbyt duża ilość kotletów na patelni przyczyni się do tego, że mięso nie będzie miało chrupiącej skórki, a ta jest najlepsza w całym daniu.
Do kotletów mielonych z farszem z pieczarek i sera koniecznie dodaj czerstwą kajzerkę, wcześniej namoczoną w mleku. Mięso wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, dodając bułkę, jajko, przyprawy. Tak przygotowane mięso rewelacyjnie połączy się z farszem, a kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem, czyli pyszna niespodzianka dla całej rodziny
Składniki:
400 g karkówki wieprzowej
czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
jajko
10 pieczarek
50 g żółtego sera w kostce
pół łyżeczki suszonego majeranku
pół pęczka natki pietruszki
duża cebula
łyżka masła
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
Jak zrobić soczyste kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem?
Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Kajzerkę namocz w mleku, pieczarki, cebulę i ser zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki.
Mięso mielone z karkówki przełóż do miski, dodaj startą cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól, pieprz i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki, oprószając je solą, pieprzem. Do grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj starty ser i smaż, aż zacznie się rozpuszczać, odstaw.
Urwij kawałek mięsa mielonego, uformuj z niego kulę i rozpłaszcz. Na górę wyłóż niewielką ilość przygotowanego farszu, przykryj mięsem i uformuj kotlety.
Kotlety mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Podczas smażenia obróć kotlety, aby równomiernie się usmażyły.
Kotlety mielone z farszem z pieczarek i sera podaj z puree ziemniaczanym lub puree z kalafiora. Nie zapominaj również o warzywach- ogórki kiszone, ogórki w musztardowej zalewie i surówka z kapusty pekińskiej będą idealnym dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
Źródło: przepisy