Kotlety z karpia według Karola Okrasy
Kotlety z karpia Karola Okrasy to pomysł na wyśmienite, rybne kotlety w nieco innym wydaniu. Majeranek i suszona żurawina sprawią, że kotlety błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować kotlety z karpia Karola Okrasy.
Kotlety rybne to tradycyjna potrawa wigilijna, którą przygotowuję nie tylko w święta. Słodki karp doprawiony solą, pieprzem, majerankiem i suszoną żurawiną smakuje wybornie i dlatego też często pojawia się na moim stole, kiedy mam ochotę na lekki, rybny obiad.
Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju roślinnym lub maśle klarowanym, dzięki czemu panierka nie przyklei się do patelni. Kotlety możesz przygotować z surowej ryby lub wykorzystać karpia, który został z poprzedniego obiadu.
Karp jest rybą słodkowodną o niezwykłym smaku, jednak nie każdy jest jego zwolennikiem. Jeśli chcesz pozbyć się "mułowego" posmaku, przed mieleniem namocz surowego karpia w 2 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżeczek wody i odstaw na kilka godzin.
Z karpia przygotujesz również pyszną galaretę. Tu poznasz przepis na karpia w galarecie z warzywami i zielonym groszkiem.
Przepis na kotlety z karpia Karola Okrasy
Składniki:
500 g karpia
cebula
3 ząbki czosnku
szczypta majeranku
mała garść suszonej żurawiny
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z karpia Karola Okrasy?
Karpia obierz z ości i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, następnie przełóż do większej miski, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, żurawinę, wlej oliwę, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszaj.
Uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na większej ilości rozgrzanego oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.