Krokiety z mięsem gotowanym - najlepszy pomysł na obiad
Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu to pomysł na pyszne danie, zarówno na obiad, jak i święta i spotkania w większym gronie. Farsz z kurczaka i wołowiny, które były gotowane z włoszczyzną, ma doskonały smak, a same krokiety pyszną, chrupiącą skórkę. Poznaj przepis na krokiety z mięsem gotowanym.
Krokiety są już tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety to również pyszny pomysł na obiad, szczególnie wtedy, kiedy gotowałeś wcześniej rosół. Farsz do krokietów będzie najsmaczniejszy, kiedy ugotujesz bulion z kurczaka i wołowiny- tu dowiesz się, jak zrobić idealny rosół z dwóch rodzajów mięsa.
Naleśniki usmaż zanim przystąpisz do robienia farszu, będą już chłodne i oddadzą nadmiar tłuszczu, a Ty z łatwością zawiniesz w nie farsz i zrobisz panierkę. Do naleśników na krokiety nie dodawaj cukru, ciasto musi być wytrawne. Do ciasta dodałam wodę gazowaną, które bąbelki powietrza dodatkowo spulchnią naleśniki.
Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu podaję często z barszczem czerwonym, którego smak doskonale łączy się z daniem. W tym artykule poznasz przepis na barszcz czerwony od Roberta Makłowicza, barszcz jest idealny do krokietów.
Przepis na krokiety z mięsem gotowanym
Składniki na około 10 naleśników:
1,5 szklanki mleka
pół szklanki wody gazowanej
szklanka mąki pszennej
jajko
pół łyżeczki soli
olej roślinny do smażenia
Składniki na farsz:
500 g mięsa gotowanego z rosołu
300 g pieczarek
cebula
jajko
łyżka oleju
pieprz, sól
łyżka masła
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
2 jajka
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić krokiety z mięsem gotowanym?
Zrób naleśniki: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj, aby powstała jednolita masa, smaż na oleju z każdej strony po 2-3 minuty na złoty kolor. Naleśniki przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Przygotuj farsz: mięso gotowane oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą wodę i częściowo odparuje, przestudzone dodaj do mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Mięso z pieczarkami i cebulką wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajko, wlej łyżkę oleju i ponownie wymieszaj. Na każdy naleśnik wyłóż farsz, złóż górę, dół, a następnie zawiń w rulon, żeby powstały krokiety.
Krokiety obtocz kolejno w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.