Smakosze.pl
Krokiety w niecodziennym wydaniu

Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Krokiety z nietypowym, jajecznym farszem

4 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite krokiety są jednym z najbardziej kultowych dań. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je z miłą chęcią. W każdym domu krokiety przyrządza się odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na specjał, którego farsz w znacznej mierze będzie bazował na jajkach. Efekt zachwyci najbliższych.

Nie da się ukryć, że krokiety cieszą się sporą popularnością. W ich wnętrzu przeważnie goszczą farsze z kapusty, grzybów lub mięsa mielonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Krokiety z wyjątkowym jajecznym nadzieniem

Istnieje wiele różnych przepisów na krokiety. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze na ziemniaczany specjał od Roberta Makłowicza. Dziś sięgniemy po krokiety w niecodziennej odsłonie. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się im oprzeć.

Krokiety z jajecznym farszem z pewnością nie nalezą do grona dań, które często goszczą na naszych stołach. Warto zmienić ten stan rzeczy, ponieważ kultowy specjał z takim nadzieniem smakuje obłędnie. Jakie produkty będą nam potrzebne do jego przygotowania?

Ciasto:

  • 750 g mąki

  • 2 jajka

  • 500 ml mleka

  • 300 ml wody

  • 60 ml oleju

  • 25 g cukru

Farsz:

  • 6 jajek na twardo

  • 2 cebule

  • 15 g masła

  • 2 bułki kajzerki

  • 2 ząbki czosnku

  • 250 ml mleka

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Panierka:

  • 2 jajka

  • odrobina wody

  • bułka tarta

  • pieprz

1024px-Racuchy

Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na wyjątkowe krokiety

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą tak, aby połączyły się w jednolitą i ciekłą masę. Wylewamy ją na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Powinniśmy otrzymać placki podobne do naleśników.

Kiedy nasze naleśniki są już gotowe, możemy przejść do przygotowania farszu. Bułki namaczamy w mleku. Następnie odciskamy je z nadmiaru cieczy. Blendujemy je razem z jajkami na twardo.

Całość wzbogacamy o posiekany szczypiorek oraz cebulę i czosnek podsmażone na maśle. Farsz doprawiamy wedle uznania. Wykładamy go na naleśniki, z których zawijamy krokiety. Teraz przyszła pora na panierowanie.

Jajka rozrabiamy z niewielką ilością wody. Możemy je również wzbogacić o przyprawy. W mieszance moczymy krokiety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Warto wiedzieć, jak przygotowywać krokiety, by nie pękały.

Przepyszne krokiety

Przepyszne krokiety

Canva / thepiwko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >