Krokiety z nietypowym, jajecznym farszem
Smakowite krokiety są jednym z najbardziej kultowych dań. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je z miłą chęcią. W każdym domu krokiety przyrządza się odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na specjał, którego farsz w znacznej mierze będzie bazował na jajkach. Efekt zachwyci najbliższych.
Nie da się ukryć, że krokiety cieszą się sporą popularnością. W ich wnętrzu przeważnie goszczą farsze z kapusty, grzybów lub mięsa mielonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować coś zupełnie innego.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Krokiety z wyjątkowym jajecznym nadzieniem
Istnieje wiele różnych przepisów na krokiety. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze na ziemniaczany specjał od Roberta Makłowicza. Dziś sięgniemy po krokiety w niecodziennej odsłonie. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się im oprzeć.
Krokiety z jajecznym farszem z pewnością nie nalezą do grona dań, które często goszczą na naszych stołach. Warto zmienić ten stan rzeczy, ponieważ kultowy specjał z takim nadzieniem smakuje obłędnie. Jakie produkty będą nam potrzebne do jego przygotowania?
Ciasto:
750 g mąki
2 jajka
500 ml mleka
300 ml wody
60 ml oleju
25 g cukru
Farsz:
6 jajek na twardo
2 cebule
15 g masła
2 bułki kajzerki
2 ząbki czosnku
250 ml mleka
szczypiorek
sól
pieprz
Panierka:
2 jajka
odrobina wody
bułka tarta
pieprz
Niezawodny przepis na wyjątkowe krokiety
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą tak, aby połączyły się w jednolitą i ciekłą masę. Wylewamy ją na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Powinniśmy otrzymać placki podobne do naleśników.
Kiedy nasze naleśniki są już gotowe, możemy przejść do przygotowania farszu. Bułki namaczamy w mleku. Następnie odciskamy je z nadmiaru cieczy. Blendujemy je razem z jajkami na twardo.
Całość wzbogacamy o posiekany szczypiorek oraz cebulę i czosnek podsmażone na maśle. Farsz doprawiamy wedle uznania. Wykładamy go na naleśniki, z których zawijamy krokiety. Teraz przyszła pora na panierowanie.
Jajka rozrabiamy z niewielką ilością wody. Możemy je również wzbogacić o przyprawy. W mieszance moczymy krokiety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Warto wiedzieć, jak przygotowywać krokiety, by nie pękały.
Canva / thepiwko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker