Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z nietypowym, jajecznym farszem
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 04.07.2021 02:00

Krokiety z nietypowym, jajecznym farszem

Krokiety w niecodziennym wydaniu
Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Smakowite krokiety są jednym z najbardziej kultowych dań. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je z miłą chęcią. W każdym domu krokiety przyrządza się odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na specjał, którego farsz w znacznej mierze będzie bazował na jajkach. Efekt zachwyci najbliższych.

Nie da się ukryć, że krokiety cieszą się sporą popularnością. W ich wnętrzu przeważnie goszczą farsze z kapusty, grzybów lub mięsa mielonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Krokiety z wyjątkowym jajecznym nadzieniem

Istnieje wiele różnych przepisów na krokiety. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze na ziemniaczany specjał od Roberta Makłowicza. Dziś sięgniemy po krokiety w niecodziennej odsłonie. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się im oprzeć.

Krokiety z jajecznym farszem z pewnością nie nalezą do grona dań, które często goszczą na naszych stołach. Warto zmienić ten stan rzeczy, ponieważ kultowy specjał z takim nadzieniem smakuje obłędnie. Jakie produkty będą nam potrzebne do jego przygotowania?

Ciasto:

  • 750 g mąki

  • 2 jajka

  • 500 ml mleka

  • 300 ml wody

  • 60 ml oleju

  • 25 g cukru

Farsz:

  • 6 jajek na twardo

  • 2 cebule

  • 15 g masła

  • 2 bułki kajzerki

  • 2 ząbki czosnku

  • 250 ml mleka

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Panierka:

  • 2 jajka

  • odrobina wody

  • bułka tarta

  • pieprz

Niezawodny przepis na wyjątkowe krokiety

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą tak, aby połączyły się w jednolitą i ciekłą masę. Wylewamy ją na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Powinniśmy otrzymać placki podobne do naleśników.

Kiedy nasze naleśniki są już gotowe, możemy przejść do przygotowania farszu. Bułki namaczamy w mleku. Następnie odciskamy je z nadmiaru cieczy. Blendujemy je razem z jajkami na twardo.

Całość wzbogacamy o posiekany szczypiorek oraz cebulę i czosnek podsmażone na maśle. Farsz doprawiamy wedle uznania. Wykładamy go na naleśniki, z których zawijamy krokiety. Teraz przyszła pora na panierowanie.

Jajka rozrabiamy z niewielką ilością wody. Możemy je również wzbogacić o przyprawy. W mieszance moczymy krokiety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Warto wiedzieć, jak przygotowywać krokiety, by nie pękały.

Przepyszne krokiety
Przepyszne krokiety

Canva / thepiwko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis