Kurczak szarpany - lepszy niż wieprzowina
Kurczak szarpany jest ciekawym i szybkim pomysłem na mięso do obiadu, na kanapkę czy do burgerów. Przyprawy, takie jak tabasco, kmin, papryka, czosnek nadają gotowanemu mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Poznaj przepis na szarpanego kurczaka.
Kurczak szarpany jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Jest doskonale doprawione, lekko pikantne i słone. Kurczak szarpany sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapkę, jak i mięso do burgerów, sałatek, makaronów. Świetnie komponuje się również z kaszą pęczak i warzywami po meksykańsku.
Kurczak szarpany smakuje doskonale w towarzystwie domowych frytek i surówki z czerwonej kapusty. Frytki możesz również zapiec z mięsem w piekarniku, dodać surówkę i ulubiony sos. W ten sposób przygotujesz takie domowe loaded fries. Mięso możesz dusić również z sosem bbq, aby nadać mu grillowego posmaku.
Przepis na danie szarpany kurczak
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
po pół łyżeczki przypraw: tabasco, czosnku granulowanego, kminu rzymskiego, papryki słodkiej, papryki ostrej, soli, pieprzu
250 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
Kurczak szarpany. Jak go przygotować?
Mięso umyj, oczyść, następnie przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj wszystkie przyprawy i sok z cytryny, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 50 minut od zagotowania wody.
Wyjmij kurczaka na dużą deskę i przy pomocy dwóch widelców poszarp mięso na kawałki, zgodnie z włóknami.