Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak szarpany - lepszy niż wieprzowina
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.11.2021 01:00

Kurczak szarpany - lepszy niż wieprzowina

Kurczak szarpany
canva/VeselovaElena

Kurczak szarpany jest ciekawym i szybkim pomysłem na mięso do obiadu, na kanapkę czy do burgerów. Przyprawy, takie jak tabasco, kmin, papryka, czosnek nadają gotowanemu mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Poznaj przepis na szarpanego kurczaka.

Kurczak szarpany jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Jest doskonale doprawione, lekko pikantne i słone. Kurczak szarpany sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapkę, jak i mięso do burgerów, sałatek, makaronów. Świetnie komponuje się również z kaszą pęczak i warzywami po meksykańsku.

Kurczak szarpany smakuje doskonale w towarzystwie domowych frytek i surówki z czerwonej kapusty. Frytki możesz również zapiec z mięsem w piekarniku, dodać surówkę i ulubiony sos. W ten sposób przygotujesz takie domowe loaded fries. Mięso możesz dusić również z sosem bbq, aby nadać mu grillowego posmaku.

Przepis na danie szarpany kurczak

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • po pół łyżeczki przypraw: tabasco, czosnku granulowanego, kminu rzymskiego, papryki słodkiej, papryki ostrej, soli, pieprzu

  • 250 ml wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

Kurczak szarpany. Jak go przygotować?

Mięso umyj, oczyść, następnie przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj wszystkie przyprawy i sok z cytryny, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 50 minut od zagotowania wody.

Wyjmij kurczaka na dużą deskę i przy pomocy dwóch widelców poszarp mięso na kawałki, zgodnie z włóknami.