Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak w sosie kurkowym - pysznie i aromatycznie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.10.2021 02:00

Kurczak w sosie kurkowym - pysznie i aromatycznie

Kurczak w sosie kurkowym
canva/gkrphoto

Kurki to grzyby niezwykle zdrowe i aromatyczne. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, nadając im wyjątkowego, głębokiego smaku. Kurczak w sosie kurkowym to przepyszne połączenie, które sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie na większą uroczystość. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w aromatycznym sosie kurkowym.

Przełom lata i jesieni to czas, w którym nasze lasy bogate są w różnego rodzaju grzyby. Wykorzystaj więc sezon, kiedy grzyby są najsmaczniejsze i przygotuj delikatnego kurczaka w aksamitnym sosie kurkowym. Danie doskonale komponuje się z gotowanymi w całości ziemniakami, ale możesz również wykorzystać sos do polania ulubionego makaronu lub kaszy. Kurczak w sosie kurkowym z każdym dodatkiem smakuje doskonale.

Kurki to jedne z najzdrowszych grzybów. Zawierają kwas foliowy, żelazo, potas, witaminy z grupy B. Kurki są również bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem kurek jest ich niska kaloryczność - 100 g grzybów to zaledwie 25 kcal.

Kurki to grzyby niezwykle smaczne i delikatne. Możesz przygotować z nich sosy, zupy, dodać do jajecznicy. Kurki możesz również zamarynować, aby cieszyć się ich smakiem także poza sezonem. Tu znajdziesz niezawodny przepis na marynowane kurki, które skradną Twoje serce.

Przepis na kurczaka w sosie kurkowym

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • cebula

  • opakowanie kurek

  • łyżka masła

  • 200 ml śmietany do zup i sosów 18%

  • natka pietruszki lub szczypiorek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki

Jak przygotować kurczaka w sosie kurkowym?

Kurczaka umyj, obierz i pokrój na większe kawałki, dopraw solą, pieprzem i podsmaż chwilę na patelni, aby mięso zmieniło kolor, ale nie było do końca usmażone, zdejmij z gazu. Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną drobno cebulę, a gdy się zarumieni dodaj do niej umyte kurki.

Dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż grzyby puszczą wodę, następnie dodaj kurczaka i duś na wolnym ogniu 10 minut. Śmietanę wymieszaj z odrobiną letniej wody i wlewaj ją stopniowo na patelnię, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj do momentu zagęszczenia sosu.

Kurczaka w sosie kurkowym podawaj z ugotowanymi w całości ziemniakami. Całość oprósz posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Smacznego.