Kurczak z pesto - prosty i pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczak z pesto to pomysł na prosty i pyszny obiad. Pałki z kurczaka są doskonale upieczone, miękkie i soczyste w środku. Pesto natomiast nadaje im wyjątkowego czosnkowo-bazyliowego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w aromatycznym, bazyliowym pesto.
Kurczak z pesto jest świetnym pomysłem na prosty i wyjątkowo pyszny obiad. Potrawa świetnie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami z rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również przygotować lekką sałatkę na bazie ogórków zielonych, oliwek i pomidorów. Pałki z kurczaka podawaj z ćwiartkami cytryny.
Pesto jest tradycyjnym, włoskim sosem na bazie bazylii, oliwy i orzeszków piniowych. Pesto doskonale smakuje z kurczakiem, jako dodatek do zapiekanek, makaronów, wytrawnych naleśników czy grzanek. Pesto możesz wykorzystać również do zup kremów, aby podbić ich smak.
Pesto kupisz niemal w każdym sklepie, jednak najlepsze jest robione samodzielnie, bez środków konserwujących i sztucznie podkreślających smak. Tu znajdziesz przepis na doskonałe, domowe pesto według Ani Starmach.
Przepis na kurczaka z pesto, czyli prosty i pyszny obiad
Składniki na 4 porcje:
8 pałek z kurczaka
6 ząbków czosnku
150 g pesto bazyliowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
pieprz
Jak przygotować kurczaka z pesto?
Przygotuj marynatę: pesto, oliwę, czosnek, pieprz i sok z cytryny blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Pałki kurczaka dokładnie wymocz w marynacie i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, następnie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby mięso naszło przyprawami.
Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35 minut.
Smacznego.