Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym
Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie, proste i bardzo smaczne danie. Doskonale doprawione ziołami mięso, delikatny sos, czosnek i chili to połączenie, które na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie i znajomymi. Danie przygotujesz w 15 minut, a efekt zadowoli nawet największego niejadka.
Kurczak w delikatnym sosie śmietanowym jest bardzo uniwersalnym daniem, które możesz przygotować według własnych upodobań. Niezależnie od tego, czy przygotujesz danie w wersji klasycznej, dodasz więcej chili lub ulubione warzywa, danie zawsze smakuje rewelacyjnie. Jeśli zdecydujesz się na dodanie jarzyn, podsmaż je razem z czosnkiem na patelni.
Do przygotowania kurczaka w sosie śmietanowym wykorzystaj ryż długoziarnisty, najlepiej basmati lub jaśminowy. Już po ugotowaniu jest sypki, delikatny i świetnie komponuje się z całym daniem.
Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować orientalne danie z kurczakiem i ryżem - tu znajdziesz pyszną inspirację na potrawę z woka z sezamem sosie sojowym. Wyjaśniamy również, na czym polega stir-fry, czyli niezbędny element kuchni chińskiej.
Przepis na kurczaka z ryżem w sosie śmietanowym
Składniki na 4 porcje:
dwie piersi z kurczaka
mała cebula
300 ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
natka pietruszki
łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
sól, pieprz
ryż
papryczka chili (opcjonalnie)
Jak przygotować kurczaka z ryżem sosie śmietanowym?
Kurczaka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką i smaż przez kilka minut na dużym ogniu. Posiekaj czosnek, cebulę, pokrój papryczkę chili, wydrąż z niej pestki i podsmaż na oleju, aż czosnek i cebula ładnie się zarumienią. Dodaj kurczaka, śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, następnie dopraw solą, pieprzem i w razie konieczności zagęść rozrobioną w wodzie mąką.
Podawaj z ugotowanym ryżem długoziarnistym i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.