Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń pokazał, jak robi roladę z boczku. Pieczony specjał syci i zachwyca smakiem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 22:48

Kuroń pokazał, jak robi roladę z boczku. Pieczony specjał syci i zachwyca smakiem

rolada z boczku
Canva /grafvision

Jakub Kuroń podzielił się pomysłowym przepisem na roladę z boczku. Połączenie dwóch rodzajów mięs w asyście aromatycznych przypraw jest zaiste kuszącą propozycją. Pieczona i pokrojona w cienkie plasterki rolada stanowi znakomitą przystawkę lub dodatek do pieczywa. Taki specjał można także śmiało postawić na świątecznym stole.

Znany kucharz w płat smakowitego, surowego boczku zawija farsz z soczystego mięsa mielonego. Aromatyczny czosnek oraz dodatek ziół sprawiają, że rolada z boczku wychodzi za każdym razem wyśmienita. Gotowy przysmak wspaniale komponuje się z pikantnymi surówkami lub chrzanem. Koniecznie wypróbuj ten przepis Jakub Kuronia.

Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kilogramowy płat surowego boczku

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa

  • 3 ząbki posiekanego czosnku

  • 2 jajka

  • 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta

  • po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku, oregano

Jak upiec wyśmienitą roladę z boczku?

Wieprzowinę na roladę z boczku lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Boczek powinien tworzyć równy, prostokątny płat. Starannie natrzyj go z obu stron mieszanką soli, ostrej papryki, ziół i posiekanego czosnku. Odstaw mięso na bok na czas przygotowania nadzienia.

Składniki na farsz do rolady z boczku starannie wymieszaj w dużej misce. Wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie zawartość naczynia przełóż na przygotowany wcześniej boczek.

Mięsne nadzienie rozsmaruj równomiernie na powierzchni przyprawionej wieprzowiny. Następnie ciasno zawiń całość. Obwiąż roladę z boczku grubą, bawełnianą nicią.

Roladę z boczku wstaw w brytfance do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu mięsa odstaw je do ostygnięcia. Kiedy rolada z boczku całkowicie wystygnie, jest gotowa do krojenia i podawania.

Apetyczne rolady drobiowe to propozycja od innego popularnego kucharza. Wielbiciele ryb pokochają tę roladę z wędzonym łososiem.

Canva / Rasulovs
Canva / Rasulovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron