Kuroń pokazał, jak robi roladę z boczku. Pieczony specjał syci i zachwyca smakiem
Jakub Kuroń podzielił się pomysłowym przepisem na roladę z boczku. Połączenie dwóch rodzajów mięs w asyście aromatycznych przypraw jest zaiste kuszącą propozycją. Pieczona i pokrojona w cienkie plasterki rolada stanowi znakomitą przystawkę lub dodatek do pieczywa. Taki specjał można także śmiało postawić na świątecznym stole.
Znany kucharz w płat smakowitego, surowego boczku zawija farsz z soczystego mięsa mielonego. Aromatyczny czosnek oraz dodatek ziół sprawiają, że rolada z boczku wychodzi za każdym razem wyśmienita. Gotowy przysmak wspaniale komponuje się z pikantnymi surówkami lub chrzanem. Koniecznie wypróbuj ten przepis Jakub Kuronia.
Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia
Składniki:
1,5 kilogramowy płat surowego boczku
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
400 g mielonego mięsa
3 ząbki posiekanego czosnku
2 jajka
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku, oregano
Jak upiec wyśmienitą roladę z boczku?
Wieprzowinę na roladę z boczku lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Boczek powinien tworzyć równy, prostokątny płat. Starannie natrzyj go z obu stron mieszanką soli, ostrej papryki, ziół i posiekanego czosnku. Odstaw mięso na bok na czas przygotowania nadzienia.
Składniki na farsz do rolady z boczku starannie wymieszaj w dużej misce. Wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie zawartość naczynia przełóż na przygotowany wcześniej boczek.
Mięsne nadzienie rozsmaruj równomiernie na powierzchni przyprawionej wieprzowiny. Następnie ciasno zawiń całość. Obwiąż roladę z boczku grubą, bawełnianą nicią.
Roladę z boczku wstaw w brytfance do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu mięsa odstaw je do ostygnięcia. Kiedy rolada z boczku całkowicie wystygnie, jest gotowa do krojenia i podawania.
Apetyczne rolady drobiowe to propozycja od innego popularnego kucharza. Wielbiciele ryb pokochają tę roladę z wędzonym łososiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuron