Latem smażę cukinię w cieście. Moja rodzina chce jeść tylko to w upalne dni
Upały mają wpływ na nasz apetyt i na to, co trafia na nasze talerze. Na gorące dni polecamy smażoną cukinie w cieście. To pyszne i szybkie danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Rodzina chce jeść tylko cukinię w takim wydaniu. Nie ma się, co dziwić- jest pyszna.
Cukinia- smaczna i zdrowa
Gdy żar leje się z nieba- wybieramy lekkie i smaczne dania. Nie mamy ochoty na gotowanie i chcemy szybko przyrządzić pyszny posiłek. Takim pomysłem na danie w upalny dzień jest cukinia smażona w cieście. To lubiane warzywo o delikatnym orzechowym smaku dostarczy nam witaminy C i B.
Dodatkowo cukinia zawiera potas, żelazo, sód, cynk i fosfor. Przepis na smażoną cukinię w cieście zachwyci całą rodzinę. Nie nadążysz z jej przygotowanie- szybko znika z talerzy. Warto wypróbować ten przepis na to smaczne warzywo.
Polacy zapomnieli o tych owocach, a są największym skarbem w ogrodzie. Jedna ich właściwość zaskoczy każdegoJak przygotować smażoną cukinię w cieście?
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki mąki
- ½ pęczka koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i każdą z połówek dalej na pół. Potem na kawałki około 4 cm. Cukinię solimy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy ciasto z jajek, soli i pieprzu. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę i mieszamy.
Dodajemy mąkę, gdy jest zbyt rzadkie- można jeszcze dosypać mąki. Gdy jest za gęste- to dodajemy śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni. Kawałki cukinii osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy mąką i panierujemy w cieście. Smażymy- aż cukinia będzie miała złoty kolor.
Smażona cukinia w cieście- hit lata
Smażoną cukinię w cieście możemy podawać z sosem jogurtowym, z dodatkiem czosnku i koperku. Pasować będą też do niej surówki z warzyw sezonowych. Do smażenia warto wybierać nieduże cukinie. Kawałki cukinii nie powinny być zbyt grube, bo mogą się nie usmażyć.
Warto przypomnieć, że posolenie cukinii pozwala się pozbyć z tego warzywa wody. Cukinia ma jej aż 95 procent. Dzięki soli cukinia będzie się smażyć szybciej i w środku pozostanie jędrna. Smażymy cukinię na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pisaliśmy o cukinii w zalewie musztardowej. Podawaliśmy też przepis na kotlety z cukinii.
Źródło: beszamel.se.pl