Smakosze.pl
Puszyste racuchy z niecodziennym składnikiem

Pixabay / RitaE

Łatwy sposób na puszyste racuchy

24 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszne racuchy dla wielu wielbicieli kulinariów są jednym z najfantastyczniejszych smaków dzieciństwa. Nie bez powodu placki cieszą się ogromną popularnością. Za sprawą dodatku w postaci maślanki racuchy będą jeszcze bardziej puszyste.

Racuchy zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Z miłą chęcią sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi smakosze. Najlepiej sprawdzają się puszyste racuchy. Efekt ten osiągniemy dzięki maślance.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne racuchy z maślanką

Nie da się ukryć, że racuchy są znakomitą propozycją deserową. Puszyste placki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na racuchy z dodatkiem budyniu.

Dziś sięgniemy po przepis na racuchy, w którym wykorzystamy maślance. Za jej sprawą nasze smakołyki będą cechowały się nienaganną puszystością. Jakich składników potrzebujemy, by przyrządzić idealne racuchy?

  • 2 jajka

  • 500 g mąki pszennej

  • 300 ml maślanki

  • 60 g cukru

  • 2 g sody

  • odrobina soli

  • olej

  • cukier puder

Kalafior z niecodziennym dodatkiem

Jak ugotować kalafiora, aby wydobyć pełnię jego aromatu?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na puszyste racuchy

Na początku żółtka oddzielamy od białek. W jednym z poprzednich artykułów przedstawialiśmy prostą sztuczkę, która ułatwia to zadanie. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy otrzymać sztywną pianę.

Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej sodę, maślankę, cukier i żółtka. Całość miksujemy tak, aby powstało jednolite ciasto. Łączymy je z pianą z białek. Najlepiej robić to przy użyciu łyżki.

Olej rozgrzewamy na patelni. Wykładamy na niego niewielkie porcje ciasta. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem. Prośby o dokładkę są niemal pewne.


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >