Łatwy sposób na puszyste racuchy
Pyszne racuchy dla wielu wielbicieli kulinariów są jednym z najfantastyczniejszych smaków dzieciństwa. Nie bez powodu placki cieszą się ogromną popularnością. Za sprawą dodatku w postaci maślanki racuchy będą jeszcze bardziej puszyste.
Racuchy zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Z miłą chęcią sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi smakosze. Najlepiej sprawdzają się puszyste racuchy. Efekt ten osiągniemy dzięki maślance.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszne racuchy z maślanką
Nie da się ukryć, że racuchy są znakomitą propozycją deserową. Puszyste placki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na racuchy z dodatkiem budyniu.
Dziś sięgniemy po przepis na racuchy, w którym wykorzystamy maślance. Za jej sprawą nasze smakołyki będą cechowały się nienaganną puszystością. Jakich składników potrzebujemy, by przyrządzić idealne racuchy?
2 jajka
500 g mąki pszennej
300 ml maślanki
60 g cukru
2 g sody
odrobina soli
olej
cukier puder
Niezawodny przepis na puszyste racuchy
Na początku żółtka oddzielamy od białek. W jednym z poprzednich artykułów przedstawialiśmy prostą sztuczkę, która ułatwia to zadanie. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy otrzymać sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej sodę, maślankę, cukier i żółtka. Całość miksujemy tak, aby powstało jednolite ciasto. Łączymy je z pianą z białek. Najlepiej robić to przy użyciu łyżki.
Olej rozgrzewamy na patelni. Wykładamy na niego niewielkie porcje ciasta. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem. Prośby o dokładkę są niemal pewne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy Joli