Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łatwy sposób na puszyste racuchy
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:05

Łatwy sposób na puszyste racuchy

Puszyste racuchy z niecodziennym składnikiem
Pixabay / RitaE

Pyszne racuchy dla wielu wielbicieli kulinariów są jednym z najfantastyczniejszych smaków dzieciństwa. Nie bez powodu placki cieszą się ogromną popularnością. Za sprawą dodatku w postaci maślanki racuchy będą jeszcze bardziej puszyste.

Racuchy zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Z miłą chęcią sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi smakosze. Najlepiej sprawdzają się puszyste racuchy. Efekt ten osiągniemy dzięki maślance.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne racuchy z maślanką

Nie da się ukryć, że racuchy są znakomitą propozycją deserową. Puszyste placki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na racuchy z dodatkiem budyniu.

Dziś sięgniemy po przepis na racuchy, w którym wykorzystamy maślance. Za jej sprawą nasze smakołyki będą cechowały się nienaganną puszystością. Jakich składników potrzebujemy, by przyrządzić idealne racuchy?

  • 2 jajka

  • 500 g mąki pszennej

  • 300 ml maślanki

  • 60 g cukru

  • 2 g sody

  • odrobina soli

  • olej

  • cukier puder

Niezawodny przepis na puszyste racuchy

Na początku żółtka oddzielamy od białek. W jednym z poprzednich artykułów przedstawialiśmy prostą sztuczkę, która ułatwia to zadanie. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy otrzymać sztywną pianę.

Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej sodę, maślankę, cukier i żółtka. Całość miksujemy tak, aby powstało jednolite ciasto. Łączymy je z pianą z białek. Najlepiej robić to przy użyciu łyżki.

Olej rozgrzewamy na patelni. Wykładamy na niego niewielkie porcje ciasta. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram