Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty jest jednym z najlepszych dodatków do obiadu. Kiszona kapusta jest niskokaloryczna i świetnie poprawia pracę jelit, dlatego warto podawać ją do ciężkostrawnych dań mięsnych. Wraz z dynią tworzy kolorową kompozycję, która smakiem zachwyca prawie każdego.
Surówka z kiszonej kapusty często gości na stołach Polaków. Ma orzeźwiający kwaśny smak, który doskonale komponuje się głównie z pieczonymi mięsami, choć wielu podaje ją także do smażonej ryby w chrupiącej panierce.
Obecnie powoli zaczynamy wchodzić w sezon na dynie, więc warto znać kilka sposobów, aby je wygodnie wykorzystać. Jeśli zostało ci odrobinę tego warzywa po robieniu zupy czy zapiekania, wrzuć ją do surówki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z kiszoną kapustą
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty. Składniki:
200 g kiszonej kapusty
200 g świeżej dyni
1 łyżeczka cukru
garść natki pietruszki
3 łyżki oleju
pół jabłka
Zacznij od umycia dyni, wybrania z niej pestek i dokładnego obrania z twardej skórki. Zetrzyj ją na tarce o największych oczkach bezpośrednio do miski. Odcedź kiszoną kapustę z soku.
Odciśniętą kapustę przełóż na deskę i posiekaj ostrym nożem na mniejsze kawałki. Pokrojoną kiszonkę wrzuć do miski z dynią. Jabłko obierz, umyj, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj bezpośrednio do miski z warzywami.
Dopraw surówkę cukrem, olejem (lub oliwą, jeśli preferujesz mocniejszy smak) oraz wsyp do niej świeżo siekaną natkę pietruszki. Zamieszaj składniki, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj lekko schłodzoną. Smacznego.
Źródło: canva/Sedaeva, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: fajnyogrod.pl