Smakosze.pl

canva/zia_shusha, Getty Images

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Surówka z kiszonej kapusty jest jednym z najlepszych dodatków do obiadu. Kiszona kapusta jest niskokaloryczna i świetnie poprawia pracę jelit, dlatego warto podawać ją do ciężkostrawnych dań mięsnych. Wraz z dynią tworzy kolorową kompozycję, która smakiem zachwyca prawie każdego.

Surówka z kiszonej kapusty często gości na stołach Polaków. Ma orzeźwiający kwaśny smak, który doskonale komponuje się głównie z pieczonymi mięsami, choć wielu podaje ją także do smażonej ryby w chrupiącej panierce.

Obecnie powoli zaczynamy wchodzić w sezon na dynie, więc warto znać kilka sposobów, aby je wygodnie wykorzystać. Jeśli zostało ci odrobinę tego warzywa po robieniu zupy czy zapiekania, wrzuć ją do surówki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kiszoną kapustą

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście   zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty. Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty

  • 200 g świeżej dyni

  • 1 łyżeczka cukru

  • garść natki pietruszki

  • 3 łyżki oleju

  • pół jabłka

Zacznij od umycia dyni, wybrania z niej pestek i dokładnego obrania z twardej skórki. Zetrzyj ją na tarce o największych oczkach bezpośrednio do miski. Odcedź kiszoną kapustę z soku.

Odciśniętą kapustę przełóż na deskę i posiekaj ostrym nożem na mniejsze kawałki. Pokrojoną kiszonkę wrzuć do miski z dynią. Jabłko obierz, umyj, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj bezpośrednio do miski z warzywami.

Dopraw surówkę cukrem, olejem (lub oliwą, jeśli preferujesz mocniejszy smak) oraz wsyp do niej świeżo siekaną natkę pietruszki. Zamieszaj składniki, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj lekko schłodzoną. Smacznego.

Surówka z kiszonej kapusty

Źródło: canva/Sedaeva, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fajnyogrod.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >