Smakosze.pl
Surówka z kiszonej kapusty

canva/zia_shusha, Getty Images

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

16 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z kiszonej kapusty jest jednym z najlepszych dodatków do obiadu. Kiszona kapusta jest niskokaloryczna i świetnie poprawia pracę jelit, dlatego warto podawać ją do ciężkostrawnych dań mięsnych. Wraz z dynią tworzy kolorową kompozycję, która smakiem zachwyca prawie każdego.

Surówka z kiszonej kapusty często gości na stołach Polaków. Ma orzeźwiający kwaśny smak, który doskonale komponuje się głównie z pieczonymi mięsami, choć wielu podaje ją także do smażonej ryby w chrupiącej panierce.

Obecnie powoli zaczynamy wchodzić w sezon na dynie, więc warto znać kilka sposobów, aby je wygodnie wykorzystać. Jeśli zostało ci odrobinę tego warzywa po robieniu zupy czy zapiekania, wrzuć ją do surówki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kiszoną kapustą

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście  zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty.

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty

  • 200 g świeżej dyni

  • 1 łyżeczka cukru

  • garść natki pietruszki

  • 3 łyżki oleju

  • pół jabłka

Zacznij od umycia dyni, wybrania z niej pestek i dokładnego obrania z twardej skórki. Zetrzyj ją na tarce o największych oczkach bezpośrednio do miski. Odcedź kiszoną kapustę z soku.

czosnek

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

CZYTAJ DALEJ

Odciśniętą kapustę przełóż na deskę i posiekaj ostrym nożem na mniejsze kawałki. Pokrojoną kiszonkę wrzuć do miski z dynią. Jabłko obierz, umyj, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj bezpośrednio do miski z warzywami.

Dopraw surówkę cukrem, olejem (lub oliwą, jeśli preferujesz mocniejszy smak) oraz wsyp do niej świeżo siekaną natkę pietruszki. Zamieszaj składniki, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj lekko schłodzoną. Smacznego.

Surówka z kiszonej kapusty

Źródło: canva/Sedaeva, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fajnyogrod.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >