Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magda Gessler zrewolucjonizowała sałatkę jarzynową. Dodaje do niej 2 zaskakujące składniki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.11.2022 12:24

Magda Gessler zrewolucjonizowała sałatkę jarzynową. Dodaje do niej 2 zaskakujące składniki

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Canva / fpwing; Pawel Wodzynski / East News

W jednym z ostatnich odcinków "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler przewróciła do góry nogami tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. W popularnym telewizyjnym show pokazała sposób na jej hiszpański odpowiednik. Hiszpańska sałatka jarzynowa w swoim składzie zawiera tuńczyka oraz zielone oliwki. Kropkę nad i stawia dodatek aromatycznego sosu aioli.

Hiszpańską sałatkę jarzynowa przygotowuje się podobnie do naszej rodzimej potrawy. Bazę stanowią gotowane jarzyny z dodatkiem jajka na twardo oraz ogórka. Dokładając 2 niezwykłe dodatki Magdy Gessler możesz w łatwy sposób całkowicie odmienić oblicze tego popularnego dania. Spróbuj koniecznie i przeprowadź swoją własną kuchenną rewolucję.

Przepis na hiszpańską sałatkę jarzynowa Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 2 jajka

  • 3 duże ogórki kiszone

  • 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką

  • 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach

  • 4 łyżki majonezu

  • sól do smaku

Składniki na sos aioli:

  • 1/4 szklanki oliwy

  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

  • 1 jajko

  • garść ząbków czosnku

  • szczypta mielonego kminu rzymskiego

  • sól do smaku

  • 1/4 szklanki mleka 3,2% (opcjonalnie dla stonowania smaku sosu)

Jak przygotować hiszpańską sałatkę jarzynową krok po kroku

Przygotuj warzywa do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Marchewki oraz ziemniaki obierz i ugotuj osobno do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę. Składniki przełóż do dużej miski.

Jajka do hiszpańskiej sałatki jarzynowej ugotuj na twardo i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki, tak samo postąp z ogórkami kiszonymi. Dodaj oba produkty do miski z warzywami.

Przygotuj sos aioli do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbij 2 surowe jajka. Dodaj do nich obrane ząbki czosnku, kumin oraz sól. Całość zalej olejem słonecznikowym oraz oliwą.

Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj składniki na jednolita gładką masę. Im bardziej końcówka blendera będzie dopasowana średnicą do naczynia, tym łatwiej uzyskasz zamierzony efekt. Aby sos do hiszpańskiej sałatki jarzynowej był nieco delikatniejszy w smaku, możesz na koniec wymieszać go z odrobiną mleka.

Do miski z pokrojonymi składnikami na hiszpańską sałatkę jarzynową dołóż odsączonego, pokrojonego na kawałki tuńczyka i odsączone z zalewy oliwki. Następnie dodaj majonez oraz sos aioli. Ze względu na intensywność sosu najlepiej dodawać go stopniowo. Na koniec hiszpańską sałatkę jarzynową dopraw do smaku solą oraz dokładnie wymieszaj. Magda Gessler zna także wyśmienity przepis na tradycyjna odsłonę sałatki. Nie gorszy sposób na popularna potrawę ma siostra Anastazja.

Canva / sakari37
Canva / sakari37

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Kuchenne Rewolucje