Magda Gessler zrewolucjonizowała sałatkę jarzynową. Dodaje do niej 2 zaskakujące składniki
W jednym z ostatnich odcinków "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler przewróciła do góry nogami tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. W popularnym telewizyjnym show pokazała sposób na jej hiszpański odpowiednik. Hiszpańska sałatka jarzynowa w swoim składzie zawiera tuńczyka oraz zielone oliwki. Kropkę nad i stawia dodatek aromatycznego sosu aioli.
Hiszpańską sałatkę jarzynowa przygotowuje się podobnie do naszej rodzimej potrawy. Bazę stanowią gotowane jarzyny z dodatkiem jajka na twardo oraz ogórka. Dokładając 2 niezwykłe dodatki Magdy Gessler możesz w łatwy sposób całkowicie odmienić oblicze tego popularnego dania. Spróbuj koniecznie i przeprowadź swoją własną kuchenną rewolucję.
Przepis na hiszpańską sałatkę jarzynowa Magdy Gessler
Składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
2 jajka
3 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką
2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach
4 łyżki majonezu
sól do smaku
Składniki na sos aioli:
1/4 szklanki oliwy
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
garść ząbków czosnku
szczypta mielonego kminu rzymskiego
sól do smaku
1/4 szklanki mleka 3,2% (opcjonalnie dla stonowania smaku sosu)
Jak przygotować hiszpańską sałatkę jarzynową krok po kroku
Przygotuj warzywa do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Marchewki oraz ziemniaki obierz i ugotuj osobno do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę. Składniki przełóż do dużej miski.
Jajka do hiszpańskiej sałatki jarzynowej ugotuj na twardo i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki, tak samo postąp z ogórkami kiszonymi. Dodaj oba produkty do miski z warzywami.
Przygotuj sos aioli do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbij 2 surowe jajka. Dodaj do nich obrane ząbki czosnku, kumin oraz sól. Całość zalej olejem słonecznikowym oraz oliwą.
Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj składniki na jednolita gładką masę. Im bardziej końcówka blendera będzie dopasowana średnicą do naczynia, tym łatwiej uzyskasz zamierzony efekt. Aby sos do hiszpańskiej sałatki jarzynowej był nieco delikatniejszy w smaku, możesz na koniec wymieszać go z odrobiną mleka.
Do miski z pokrojonymi składnikami na hiszpańską sałatkę jarzynową dołóż odsączonego, pokrojonego na kawałki tuńczyka i odsączone z zalewy oliwki. Następnie dodaj majonez oraz sos aioli. Ze względu na intensywność sosu najlepiej dodawać go stopniowo. Na koniec hiszpańską sałatkę jarzynową dopraw do smaku solą oraz dokładnie wymieszaj. Magda Gessler zna także wyśmienity przepis na tradycyjna odsłonę sałatki. Nie gorszy sposób na popularna potrawę ma siostra Anastazja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Z 3 składników zrobisz wyżerkę dla całej rodziny. Na pewno masz je w kuchni. Cudowne połączenie
Czego nie dodawać do bigosu? Niemal wszyscy popełniamy fatalny błąd
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TVN Kuchenne Rewolucje