Makłowicz robi frytki inaczej niż wszyscy. Rodzaj ziemniaków ma znaczenie
Przyrządzenie domowych frytek wydaje się być banalną sprawą. Wystarczy pokroić ziemniaki, wrzucić je na tłuszcz lub do pieca i gotowe. Robert Makłowicz udowadnia jednak, że danie to jest dużo bardziej złożone, niż się wielu osobom wydaje. Możecie się o tym przekonać, poznając jego przepis na popularną przekąskę.
Makłowicz robi frytki inaczej, niż wszyscy
We frytkach Roberta Makłowicza, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego Instagrama najważniejsze są ziemniaki. Uwielbiany kucharz wybiera w tym celu warzywa oznaczone typem C. Zawierają one mało wody, za to dużo skrobi, dzięki czemu przyrządzone z nich frytki będą kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Pokrojone w nieco grubsze niż zazwyczaj słupki nie rozpadną się także podczas obróbki cieplnej.
Jeśli o samą obróbkę chodzi, Makłowicz swoje frytki smaży aż 2 razy. Sposób ten podpatrzył u mistrzów tej przekąski, czyli Belgów. Dwuetapowe smażenie gwarantuje, że warzywa nie wchłoną takiej ilości tłuszczu jak te przyrządzane w standardowy sposób. Koniecznie przekonajcie się o tym wypróbowując poniższą recepturę.
Zamówiła 2 kebaby w Gdańsku. Gdy przyszło do płacenia rachunku, natychmiast chwyciła za aparatPrzepis na idealne frytki od Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C
- olej do smażenia
- 1 łyżka cukru
- zimna woda
- termometr
Jak usmażyć cudownie chrupiące domowe frytki?
Przygotuj ziemniaki do przyrządzenia frytek. W tym celu umyj je, obierz i pokrój w grube słupki. W misce naszykuj zimną wodę z rozpuszczonym w niej cukrem. Do naczynia włóż warzywa i odstaw je na 10-15 minut.
Po upływie tego czasu ziemniaki odcedź i osusz. Powstała na nich skorupka zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu oraz sprawi, ze frytki będą chrupiące. Do garnka wlej olej i rozgrzej do temperatury 150 stopni. Jej wysokość kontroluj za pomocą kuchennego termometru.
Do gorącego tłuszczu wrzuć porcję frytek. Zmniejsz ogień i smaż potrawę do momentu, aż na warzywach stworzy się skorupka. Odpowiednio podsmażone frytki poznasz po białawej lub lekko żółtej barwie. Wtedy wyjmij jej i odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
Olej ponownie rozgrzej, tym razem do 180 stopni. Włóż od niego frytki i smaż na rumiano. Kiedy zrobią się apetycznie złociste wyjmij je i rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął zbędny tłuszcz. Idealnie usmażone frytki podawaj na belgijską modłę w towarzystwie majonezu. Makłowicz zna niezawodny sposób na intensywną i pyszną zupę szczawiową. Frytki z popularnego fast foodu wprawiły youtubera w osłupienie.
Źródło: newsy.gotujmy