Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mazurek wielkanocny jajko. Najpiękniejsze ciasto na święta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.03.2022 01:00

Mazurek wielkanocny jajko. Najpiękniejsze ciasto na święta

Mazurek wielkanocny jajko
canva/wideonet

Mazurek wielkanocny jajko to pomysł na wyjątkowe ciasto w kształcie świątecznej pisanki. Kruche ciasto, słodka masa kajmakowa i dekoracje z bakalii i owoców to świetne połącznie, które skradnie serca wszystkim łasuchom, a przy tym wygląda przepięknie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny jajko.

Mazurek wielkanocny z masą kajmakową to pomysł na wyśmienite, tradycyjne ciasto. Kruchy spód uformuj tak, aby powstał owalny kształt, przypominający jajko. Mazurek udekorowany bakaliami, orzechami i owocami wygląda jak piękna, wielkanocna pisanka.

Kruche ciasto może się wybrzuszyć, dlatego przed pieczeniem wstaw je do lodówki, a następnie nakłuj widelcem już po formowaniu odpowiedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia.

Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto- tu poznasz przepis na mazurek z kremem budyniowym i białą czekoladą.

Przepis na mazurek wielkanocny jajko

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 jajka ( jedno do ciasta, drugie do wysmarowania mazurka przed pieczeniem)

  • 170 g mąki tortowej

  • 80 g mąki ziemniaczanej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 50 g cukru

  • szczypta soli

  • 150 g masła

Dodatkowo:

  • 400 g masy kajmakowej z puszki

  • migdały, bakalie, owoce suszone i kandyzowane do dekoracji

Jak zrobić mazurek wielkanocny jajko?

Mąki przesiej, wsyp do miski, dodaj 1 jajko, szczyptę soli, masło, cukier i cukier wanilinowy i ucieraj do powstania jednolitego ciasta. Całość uformuj w kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.

Kulę wyłóż na stolnicę i rozwałkuj, żeby powstało ciasto w kształcie jajka, brzegi zawiń, żeby powstały wyższe ranty jak do pizzy. Całość nakłuj widelcem, wysmaruj rozmąconym jajkiem, przełóż na dużą blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 200 stopniach.

Mazurek wyjmij z piekarnika i ostudź. Całą, zamkniętą puszkę masy kajmakowej włóż do garnka z ciepłą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, żeby masa stała się płynna, następnie przełóż ją na chłodne już ciasto.

Bakalie do dekoracji mazurka wielkanocnego

Źródło zdjęcia: canva/Polina Tankilevitch Mazurek jajko udekoruj owocami suszonymi, kandyzowanymi i innymi bakaliami w taki sposób, żeby powstały wzory przypominające wielkanocne pisanki. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby kajmak stężał, smacznego.