Męczą cię wzdęcia? Powód może być nieoczywisty, dietetyk ostrzega
Masz problemy ze wzdęciami? Popularny dietetyk podpowiedział, co może być ich przyczyną. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że nieprzyjemne uczucie może być wywoływane przez produkty powszechnie uważane za zdrowe. Poniżej znajdziecie na ten temat szczegółowe informacje.
Dietetyk zdradza możliwe powody wzdęć
Wzdęcia to uczucie pełności w jamie brzusznej. Często pojawiają się po posiłku i powodują dyskomfort. Choć wzdęcia same w sobie najczęściej nie są niebezpieczne dla zdrowia, to ich wystąpienie nie jest niczym przyjemnym. Co może je powodować i jak ich uniknąć?
Dietetyk Marcin Jackowiak, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego kanału na TikToku, zaznacza, że uczucie wzdęcia może pojawiać się pod koniec dnia. Na twardy i nabrzmiały brzuch uskarżają się najczęściej kobiety. Okazuje się, że winę za to ponosić mogą produkty spożywcze, których zupełnie byśmy o to nie podejrzewali. Jeśli borykacie się ze wzdęciami sprawdźcie, czy nie macie tych składników w swojej diecie.
Kucharz pokazał najlepszy przepis na gofry. Ma dla wszystkich drogocenną radęJakie produkty według dietetyka mogą powodować wzdęcia?
Na zdrowe jedzenie decydujemy się, aby poprawić swoje samopoczucie i kondycję. Kto by przypuszczał, że tym samym możemy doprowadzić do wystąpienia wzdęć? Najlepszym przykładem takiego niepozornego produktu jest ciemne pieczywo, które przedkładamy nad białe. To właśnie ono może być powodem gastrycznego dyskomfortu.
Ciemne pieczywo może być ciężkostrawne. Zawarty w nim zakwas lub drożdże stanowią obciążenie dla układu pokarmowego. Niekiedy do chleba dodane są też substancje, które mają za zadanie poprawić jego smak oraz wygląd, a w konsekwencji źle wpływają na nasz brzuch. W takiej sytuacji najlepiej jest prześledzić skład danego wypieku i ewentualnie wypróbować pieczywo z mąki mieszanej lub orkiszowej.
Nadmiar czosnku i cebuli zdaniem dietetyka również może mieć niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie. Warzywa te powodują wzdęcia i niestrawność. Najlepiej jest ograniczyć je w diecie, a czosnek przed spożyciem dodatkowo dokładnie posiekać. W jego przypadku nie powinno się przekraczać ilości 2-3 ząbków dziennie.
Wiele osób w dobrej wierze zamienia biały cukier na miód. Nie zdają sobie sprawy, że konsekwencją mogą być właśnie dokuczliwe wzdęcia. Winę za to ponosi zawarta w miodzie fruktoza. Podobny efekt przyniesie nadmierne spożywanie owoców.
Co jeszcze może powodować wzdęcia? Zaskakujące wnioski dietetyka
Do wzdęć prowadzą nie tylko cebula i czosnek. Winę za nie ponosić mogą też warzywa krzyżowe. Należą do nich m.in. brokuły czy kalafior.
Warzywa zawierają wiele witamin, błonnik, a także antyoksydanty. Nie każdy jednak może bez szkody korzystać z tych zalet. Brokuły i kalafior powodują nadmierną produkcję gazów w układzie pokarmowym. Osoby, które cierpią na wzdęcia, powinny zdaniem dietetyka ograniczyć te produkty w jadłospisie.
Nieprzyjemne wzdęcia powodować może picie mleka. Oznacza to, że u danej osoby jest możliwość występowania niepełnej nietolerancji laktozy. Jeśli po wypiciu przysłowiowej szklanki mleka borykasz się ze wzdęciami, bólami brzucha czy uczuciem przelewania, najlepiej zgłoś się na odpowiednie badania. Nieleczona i ignorowana nietolerancja może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jeśli jedzenie kalafiora służy Ci, zrób z niego tę obłędną surówkę. Do przyrządzenia domowego pieczywa z jasnym składem wystarczą raptem 4 produkty.
Źródło: TikTok @mjackowiak.dietetyk