Patent na miękkie i delikatne naleśniki. Dodaj do nich 1 dobrze znany składnik
Miękkie i delikatne naleśniki skuszą każdego. Aby uzyskać rozpływający się w ustach przysmak, warto skorzystać z prostego patentu polegającego na dodaniu do ciasta piany z białek. Dzięki niej masa nabiera lekkości, a usmażone naleśniki są niezwykle elastyczne.
Naleśniki w każdej wersji będą smaczne. Niezależnie od tego, czy wybierzecie słodki farsz, czy też postawicie na wytrawne nadzienie, ciasto musi być delikatne. Uzyskamy je, łącząc pozostałe składniki z ubitymi na pianę białkami. Prosty trik nie ma sobie równych.
Przepis na delikatne naleśniki z pianą z białek
Składniki:
3 jajka
300 g mąki pszennej
500 ml mleka lub napoju sojowego
375 ml wody gazowanej
90 ml oleju rzepakowego + do smażenia
20 g cukru (opcjonalnie)
szczypta soli
Jak zrobić doskonałe naleśniki? Zastosujcie patent z dodaniem piany z białek
Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Wsypujemy sól oraz cukier, jeśli przyrządzamy wersję deserową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z wodą, mlekiem i olejem. Starannie łączymy je z sypkimi produktami.
Do uzyskanego ciasta dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Naleśniki smażymy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju, na średnim ogniu. Przewracamy, gdy brzegi ciasta zaczną odstawać od patelni. Gotowy rarytas podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli macie ochotę na wegańską wersję naleśników, możecie spróbować dodania piany ubitej z aquafaby, czyli wody z puszki z ciecierzycą. Jedno białko odpowiada 3 łyżkom płynu. Oczywiście korzystamy wtedy z napoju sojowego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Szczególnie polecamy słodką wersję z kakao, która świetnie smakuje z twarogiem. Być może spodoba wam się też wytrawna propozycja z jajkiem sadzonym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Do kiedy można zjeść Burgera Drwala w McDonald's? Poznaliśmy datę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama