Mistrz patelni robiąc chleb w jajku dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wyszło wybitnie
Pewnego dnia, mistrz patelni robiąc chleb w jajku, dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wśród nich była posiekana cebula, papryka i plasterki sera camembert. Wyszło naprawdę wybitnie smaczne i apetyczne danie. Musicie je przygotować, bo jest proste i szybkie do zrobienia.
Chleb w jajku znacie pewnie z dzieciństwa. W ten sposób często odświeżało się chleb i zamieniało się go w niezwykłe i pożywne danie. Mistrz patelni postanowił je wzbogacić kilkoma dość prostymi dodatkami. Dzięki temu wyszło bardzo smaczne i apetyczne danie.
Jak wygląda? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Jest ono screen'em z filmu na kanale Gotowanie jest proste na YouTube. Potem dwie kromki chleba trzeba złożyć w całość i powstaje wyjątkowa kanapka. Macie już na nią ochotę?
Jak zrobić niezwykły chleb w jajku?
Składniki:
3 jajka
sól, pieprz
2 kromki chleba
1 cebulka dymka
kawałek słodkiej, czerwonej papryki
pół łodygi selera naciowego
1 łyżka masła
kilka plasterków sera camembert
Przygotowanie chleba w jajku
Jajka wybij do miseczki. Rozkłóć, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj. W mieszance zanurz kromki chleba.
Cebulkę oczyść, posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Paprykę i seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wsyp warzywa (bez szczypiorku) i smaż je minutę.
Na warzywa połóż kromki chleba i smaż je 2-3 minuty z jednej strony. Potem obróć je na drugą stronę.
Na jednej kromce połóż plasterki sera, posyp całość szczypiorkiem, polej resztą jajka. Patelnię przykryj i smaż na niedużym ogniu, aż ser się rozpuści.
Kromkę z serem przykryj drugą kromką obsmażonego chleba i całość smaż jeszcze po pół minuty z każdej strony.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na chleb w jajku i mleku, a także na chleb w jajku na słodko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu
Źródło: film na kanale Gotowanie jest proste/YouTube