Smakosze.pl
Magda Gessler, karkówka

Jakub Kaminski/East News, canva/Azurita

Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler

14 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukacie pomysłu na proste, ale smaczne i efektowne danie obiadowe, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy mistrzowską, rozpływającą się w ustach karkówkę od Magdy Gessler. Przepis jest banalnie prosty, bo mięso wystarczy tylko wcześniej przyprawić, a potem upiec. A smakuje naprawdę doskonale.

Karkówka pieczona w całości jest jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia i najsmaczniejszych mięs. Ponieważ zawiera sporo tłuszczu, w zasadzie nie da się jej zepsuć i upiec, tak by mięso wyszło suche. Dużą zaletą wieprzowiny jest fakt, że dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Lubi towarzystwo warzyw, owoców, ziół czy miodu.

Kluski śląskie

Prosty sposób na idealne kluski śląskie

CZYTAJ DALEJ

Przepis Magdy Gessler nie jest skomplikowany. Tak naprawdę karkówkę wystarczy zamarynować w przyprawach i warzywach, a potem piec, aż będzie miękka. Jednak słynna restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie dorzuciła zaskakującego składnika. Tym razem jest to czarnuszka, która dodaje pieczeni niezwykłego smaku.

Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler

Składniki:

  • ok. 1,3 kg karkówki

  • 1 cebula

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka zmielonego kminku

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 1 łyżka nasion czarnuszki

  • 2 jabłka

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczonej karkówki

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj solą i pieprzem, obtocz w mieszance kminku, tymianku i czarnuszki. Przyprawy wmasuj w mięso.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Pokrojoną cebulą i czosnkiem obłóż mięso. Zawiń je w folię, wstaw na noc do lodówki.

Karkówkę wyjmij z lodówki ok. godzinę przed pieczeniem. Włóż ją do rękawa do pieczenia razem z pokrojonymi w cząstki jabłkami. Rękaw zawiąż.

Karkówkę w rękawie połóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 2 godziny. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, by mięso się zrumieniło.

Upieczoną karkówkę wyjmij z piekarnika i odczekaj ok. 15 minut, zanim ją pokroisz. W tym czasie mięsne soki równomiernie się rozejdą.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę pieczoną z warzywami, a także jak zrobić karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie.

czarnuszka

czarnuszka

Źródło zdjęcia: canva/Freila

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >