Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.01.2022 01:00

Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler

Magda Gessler, karkówka
Jakub Kaminski/East News, canva/Azurita

Jeśli szukacie pomysłu na proste, ale smaczne i efektowne danie obiadowe, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy mistrzowską, rozpływającą się w ustach karkówkę od Magdy Gessler. Przepis jest banalnie prosty, bo mięso wystarczy tylko wcześniej przyprawić, a potem upiec. A smakuje naprawdę doskonale.

Karkówka pieczona w całości jest jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia i najsmaczniejszych mięs. Ponieważ zawiera sporo tłuszczu, w zasadzie nie da się jej zepsuć i upiec, tak by mięso wyszło suche. Dużą zaletą wieprzowiny jest fakt, że dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Lubi towarzystwo warzyw, owoców, ziół czy miodu.

Przepis Magdy Gessler nie jest skomplikowany. Tak naprawdę karkówkę wystarczy zamarynować w przyprawach i warzywach, a potem piec, aż będzie miękka. Jednak słynna restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie dorzuciła zaskakującego składnika. Tym razem jest to czarnuszka, która dodaje pieczeni niezwykłego smaku.

Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler

Składniki:

  • ok. 1,3 kg karkówki

  • 1 cebula

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka zmielonego kminku

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 1 łyżka nasion czarnuszki

  • 2 jabłka

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczonej karkówki

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj solą i pieprzem, obtocz w mieszance kminku, tymianku i czarnuszki. Przyprawy wmasuj w mięso.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Pokrojoną cebulą i czosnkiem obłóż mięso. Zawiń je w folię, wstaw na noc do lodówki.

Karkówkę wyjmij z lodówki ok. godzinę przed pieczeniem. Włóż ją do rękawa do pieczenia razem z pokrojonymi w cząstki jabłkami. Rękaw zawiąż.

Karkówkę w rękawie połóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 2 godziny. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, by mięso się zrumieniło.

Upieczoną karkówkę wyjmij z piekarnika i odczekaj ok. 15 minut, zanim ją pokroisz. W tym czasie mięsne soki równomiernie się rozejdą.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę pieczoną z warzywami, a także jak zrobić karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie.

czarnuszka
czarnuszka

Źródło zdjęcia: canva/Freila

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram