Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.09.2024 09:00

Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"

dżem
Fot. Shutterstock/omphoto

Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk. 

Dżem z pigwowca pyszny i zdrowy

Skończyły się wakacje, a ja chciałabym zatrzymać smak pysznych owoców na dłużej. Najlepszym sposobem na to jest zrobienie przetworów. Smaczne dżemy, konfitury, czy soki będą jak znalazł na długie zimowe wieczory. Tradycją w moim domu stało się robienie dżemu z pigwowca według przepisu babci. Pigwowiec to owoc, który ma więcej witaminy C od cytryny.

Tak jak ona wyróżnia się żółtym kolorem, ale ma bardziej okrągły kształt. Ten owoc trochę przypomina jabłko. Pigwowiec wyróżnia się też kwaskowatym smakiem i bywa mylony z pigwą. Pigwowiec bogaty jest w pektyny i do robienia z niego dżemów nie potrzeba żadnych środków żelujących. Ten owoc ma działanie przeciwzapalne i też świetnie wzmacnia odporność. 

pigwowiec
Fot. Canva/LoggaWiggler
Weź do ręki, zmiel i rozsyp po pokojach. Szukające schronienia na zimę szczury nie wejdą do domu

Dżem z pigwowca najlepszy

Warto przypomnieć, że pigwa to drzewa, a pigwowiec to krzew. W Polsce zwykle występuje pigwowiec japoński, który jest odporny na mrozy. Krzew kwitnie na czerwono, a jego kwiaty mają intensywny, dość ciężki zapach. Pigwowiec jest świetnym dodatkiem do dżemów, ale można go też dodać do herbaty.

Pomoże podczas przeziębienia, wzmocni odporność i sprawdzi się, gdy dokuczają nam zajady. Dżem z pigwowca robię w niezwykle prosty sposób. Kilka składników, niewiele pracy w kuchni i znakomity smakołyk wkrótce jest gotowy. Będzie jak znalazł na jesień i zimę. Poniżej znajdziesz przepis mojej babci na dżem z pigwowca. 

Jak zrobić dżem z pigwowca?

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwowca
  • 4-5 szklanek cukru
  • 2 szklanki wody
  • opcjonalnie 3 jabłka

Przygotowanie przetworów zacznij od rozmrożenia. Wcześniej trzeba to zrobić, bo owoce są bardzo twarde i bez mrożenia trudno się je kroi. Umyj je i pokrój w kostkę. Nie trzeba obierać owoców ze skórki. Następnie w garnku z grubym dnem zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem. Dołóż pokrojone owoce, gdy się zaczną gotować, zmniejsz moc palnika. Można dołożyć też pokrojone jabłko.

 Po 2 godzinach gotowania owoce będą już lekko rozgotowane. Gdy ostygną, to stężeją. Im dłużej pigwowiec się gotuje, tym nabiera ciemniejszego koloru. Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręć i ustaw do góry dnem. Nie pasteryzuj, bo i tak szybko go zjesz. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny chleb dyniowy. Podawaliśmy też doskonały przepis na sałatkę ziemniaczaną. 

dżem z pigwowca
Fot. Canva/Sarsmis


 

Źródło: agumama.pl, home.morele.net