Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Policzona Szama

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek

28 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pyszne i soczyste mielone to ulubiony obiad wielu osób. Też je uwielbiam i przyrządzam kotlety mielone według receptury mojej babci. Dzięki zdrowemu dodatkowi to danie rozpływa się w ustach. Polecam patent mojej babci na najlepsze kotlety mielone. 

Kotlety mielone, czyli pyszny obiad

Kotlety mielone są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Soczyste i z chrupiącą skórką mają wielu wiernych zwolenników. Do tego ziemniaczki, surówka i pyszny obiad jest gotowy. Też bardzo lubię kotlety mielone i dość często przygotowuję je na obiad. 

Robię je według przepisu mojej babci. Dodaję do mielonych kapustę kiszoną. Dzięki temu pysznemu i zdrowemu dodatkowi są niesamowicie soczyste i miękkie. Polecam sprawdzony kulinarny patent na najlepsze mielone na świecie. 

kapusta kiszona
Canva/osix
Podaj zamiast ziemniaków

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy

CZYTAJ DALEJ

Ja zrobić kotlety mielone?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  •  150 g kapusty kiszonej
  • 1 jajko
  • bułka namoczona w mleku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  •  2 ząbki czosnku
  • bułka tarta 
  • smalec

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną bułkę i przyprawy. Siekamy cebulę, czosnek, natkę pietruszki i kapustę kiszoną. Dodajemy do mięsa mielonego i wyrabiamy. Formujemy kotlety mielone.

Smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny mieć złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kładziemy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mielone możemy podawać z ziemniakami, kaszą i buraczkami.

Soczyste kotlety mielone, czyli dodaj kapustę kiszoną

Jeśli chcemy, by nasze kotlety mielone były wyjątkowo smaczne i soczyste, to warto postawić na kapustę kiszoną. Dzięki sokowi, który zawiera, danie stanie się delikatne i soczyste. Zyska też rewelacyjny smak. Kapustę należy drobno posiekać, lekko odcisnąć i dodać do masy mięsnej na mielone.

Kotlety mielone będą też soczyste dzięki połączeniu trzech rodzajów mięs. Można użyć do ich zrobienia mięsa wieprzowego, wołowego i mięsa z indyka. Ta mieszanka zapewni wyjątkowy smak kotletom mielonym. Pisaliśmy o mielonych z pyszną niespodzianką. Radziliśmy jak zrobić mielone z przepisu cioci Wandy. 

mielone
Canva/robert6666

Źródło: przyslijprzepis.pl

suszenie orzechów

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne

CZYTAJ DALEJ
zapiekanka makaronowa

Rodzina prosi mnie o ten obiad w każdy weekend. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >