Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.09.2023 15:58

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek

mięso mielone
Materiał YouTube z kanału Policzona Szama

Pyszne i soczyste mielone to ulubiony obiad wielu osób. Też je uwielbiam i przyrządzam kotlety mielone według receptury mojej babci. Dzięki zdrowemu dodatkowi to danie rozpływa się w ustach. Polecam patent mojej babci na najlepsze kotlety mielone. 

Kotlety mielone, czyli pyszny obiad

Kotlety mielone są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Soczyste i z chrupiącą skórką mają wielu wiernych zwolenników. Do tego ziemniaczki, surówka i pyszny obiad jest gotowy. Też bardzo lubię kotlety mielone i dość często przygotowuję je na obiad. 

Robię je według przepisu mojej babci. Dodaję do mielonych kapustę kiszoną. Dzięki temu pysznemu i zdrowemu dodatkowi są niesamowicie soczyste i miękkie. Polecam sprawdzony kulinarny patent na najlepsze mielone na świecie. 

kapusta kiszona
Canva/osix
Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy

Ja zrobić kotlety mielone?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  •  150 g kapusty kiszonej
  • 1 jajko
  • bułka namoczona w mleku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  •  2 ząbki czosnku
  • bułka tarta 
  • smalec

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną bułkę i przyprawy. Siekamy cebulę, czosnek, natkę pietruszki i kapustę kiszoną. Dodajemy do mięsa mielonego i wyrabiamy. Formujemy kotlety mielone.

Smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny mieć złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kładziemy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mielone możemy podawać z ziemniakami, kaszą i buraczkami.

Soczyste kotlety mielone, czyli dodaj kapustę kiszoną

Jeśli chcemy, by nasze kotlety mielone były wyjątkowo smaczne i soczyste, to warto postawić na kapustę kiszoną. Dzięki sokowi, który zawiera, danie stanie się delikatne i soczyste. Zyska też rewelacyjny smak. Kapustę należy drobno posiekać, lekko odcisnąć i dodać do masy mięsnej na mielone.

Kotlety mielone będą też soczyste dzięki połączeniu trzech rodzajów mięs. Można użyć do ich zrobienia mięsa wieprzowego, wołowego i mięsa z indyka. Ta mieszanka zapewni wyjątkowy smak kotletom mielonym. Pisaliśmy o mielonych z pyszną niespodzianką. Radziliśmy jak zrobić mielone z przepisu cioci Wandy. 

mielone
Canva/robert6666

Źródło: przyslijprzepis.pl