Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Monika Richardson zdradziła rodzinną recepturę na wigilijną zupę. 1 dodatek zapewnia pełnię smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.12.2022 13:07

Monika Richardson zdradziła rodzinną recepturę na wigilijną zupę. 1 dodatek zapewnia pełnię smaku

świąteczna zupa grzybowa moniki richardson
Canva / Dar1930 ; East News / Pawel Wodzynski

Świąteczna zupa grzybowa Moniki Richardson przygotowywana jest wedle tradycyjnego rodzinnego przepisu. Polska prezenterka zdradziła jego sekret internautom. Intensywny i wyjątkowy smak potrawa ta zawdzięcza dodatkowi octu balsamicznego. Monika Richardson nie wyobraża sobie, by o nim zapomnieć.

Świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson przyrządza się na bazie bulionu warzywnego. Nie można też pominąć dodatku wody po namaczaniu grzybów. Do zupy najlepiej użyć suszonych prawdziwków i podgrzybków i wstawić je zawczasu do namoczenia w ciepłej wodzie. Dzięki nim danie wyróżnia się swoim smakiem i aromatem.

Przepis na świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson

Składniki:

  • marchewka

  • pietruszka

  • por

  • seler

  • suszone grzyby (prawdziwki, podgrzybki) namoczone poprzedniego dnia

  • masło

  • śmietana

  • mąka

  • 1-2 łyżki octu balsamicznego

  • makaron typu tagliatelle

Jak ugotować świąteczna zupę grzybową Moniki Richardson?

Warzywa na świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson wrzuć do garnka z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i dodaj sól. Następnie warzywa gotuj przez 60 minut na małym ogniu. Po tym czasie usuń je z otrzymanego wywaru.

Namoczone suszone grzyby wyjmij z wody i pokrój w paseczki. Podsmaż je na rozgrzanym na patelni maśle. Płyn po moczeniu grzybów dolej do bulionu warzywnego. Dodaj do garnka także pokrojone i podsmażone grzyby.

Świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson gotuj przez ok. 30 minut na małej mocy palnika. Pod koniec gotowania dodaj 1-2 łyżki octu balsamicznego. Na koniec zupę grzybową zabiel za pomocą mąki wymieszanej ze śmietaną.

Potrawę podawaj z ugotowanym makaronem tagliatelle. Magda Gessler ma własny sekretny składnik zupy grzybowej. Nie zgadniecie, co do dania dodaje Karol Okrasa.

Canva / Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Tagi: Zupa Grzyby Ocet