Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Musisz chociaż raz w życiu spróbować kotletów po holendersku. O niebo lepsze od mielonych i schabowych
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.01.2023 15:52

Musisz chociaż raz w życiu spróbować kotletów po holendersku. O niebo lepsze od mielonych i schabowych

kotlety mielone
Canva / Денис Безобразов

Kotlety po holendersku swoje korzenie mają...w Czechach! To właśnie nasi sąsiedzi wpadli na genialny pomysł łączenia mięsa z przyprawami i tartym żółtym serem. Kotlety mielone przygotowane z takiej mieszanki charakteryzują się rewelacyjnym smakiem i delikatną tekturą. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu regularnie.

Czeska kuchnia słynie z intensywnego doprawiania potraw. Nie inaczej jest w przypadku kotletów po holendersku. W spisie produktów nie może zabraknąć czosnku i suszonej papryki. Gorąco zachęcamy do kosztowania.

Przepis na wyjątkowe kotlety po holendersku

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 2-3 szklanki tartego sera żółtego (ok. 200 g)

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka

  • mąka

  • bułka tarta

Jak przyrządzić doskonałe w smaku kotlety mielone?

Mięso na kotlety mielone przełóż do miski. Dodaj do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Na koniec dołóż ser starty na grubych oczkach tarki. Całość starannie wyrób i odstaw na kilkanaście do kilkudziesięciu minut do lodówki, aby mięso odpoczęło.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formuj mięso w niewielkie kulki. Następnie każdą z nich delikatnie spłaszczaj, formując w ten sposób kotlety mielone. Panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Kotlety smaż na rumiany kolor z obu stron na niewielkiej mocy palnika. Przewracaj je na drugą stronę w momencie, kiedy zauważysz na brzegach kotletów topiący się ser. Kotlety po holendersku najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni. Sprawdzonym sposobem na obiadową rutynę są pomysłowe kotlety drwala. Więcej szczegółów na temat chłodzenia mięsa na kotlety znajdziesz w tym artykule.

Canva / Svetlana_nsk
Canva / Svetlana_nsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: