Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienita musztardowa marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie cudownie delikatne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.07.2022 13:45

Wyśmienita musztardowa marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie cudownie delikatne

Wyśmienita musztardowa marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie cudownie delikatne
canva/stockfotocz

Karkówka nie musi być twarda i żylasta. Wystarczy, że zamarynujemy ją w musztardowej marynacie do karkówki na grilla, a po upieczeniu mięso będzie soczyste i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Karkówka jest mięsem, po które bardzo często sięgamy w sezonie grillowym. Niestety mięso ma sporo przerostów, przez co zwykle nawet po upieczeniu na ruszcie jest dość twarde. Jest na to jednak skuteczny sposób - musztardowa marynata do karkówki na grilla.

Musztarda, nie dość, że wyeksponuje najlepszy smak i aromat mięsa, to jeszcze sprawi, że karkówka będzie soczysta. Dzieje się tak dlatego, że w musztardzie znajduje się ocet. Produkt ten rozpuszcza twarde włókna mięsa, dzięki czemu karczek będzie delikatny i miękki.

W marynacie do karkówki na grilla nie może zabraknąć również płynnego miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu, Marynata jest niezwykle aromatyczna i doskonale łączy się z mięsem wieprzowym. Marynowanie wieprzowiny przez godzinę np. nie wystarczy, aby twardy karczek stał się miękki i delikatny.

Mięso marynuj w musztardowej marynacie do karkówki na grilla przez całą noc. Na 30-40 minut przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, żeby ogrzało się w temperaturze pokojowej. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może zmienić smak i strukturę karczku.

Przepis na musztardową marynatę do karkówki na grilla

Składniki na 500 g karkówki wieprzowej:

  • 4 łyżki musztardy francuskiej

  • 1,5 łyżki płynnego miodu

  • 4 duże ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz, sól

Jak zrobić musztardową marynatę do karkówki na grilla?

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj musztardę, miód, oliwę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. W marynacie obtocz umytą, oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki karkówkę.

Mięso owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij karkówkę z lodówki 30- 40 minut przed grillowaniem, aby ogrzała się do temperatury pokojowej, smaż na grillu, aż będzie przypieczona, smacznego.

Na grillu przygotujesz wiele pysznych dań, które urozmaicą tradycyjne potrawy. Zrób tajskie szaszłyki z indyka przepisu Okrasy oraz pieczonego pstrąga z ziołowo- cytrynowym farszem.

Musztarda francuska
canva/barol16

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ugotuj.to