Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Śląsku do mielonych dodaje się ten składnik. Tak dobrych i soczystych kotletów jeszcze nie jedliście
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.12.2024 18:25

Na Śląsku do mielonych dodaje się ten składnik. Tak dobrych i soczystych kotletów jeszcze nie jedliście

mięso mielone na kotlety
Fot. Shutterstock / oleg_picolli

Gdyby zebrać wszystkie składniki, jakie gospodynie dodają do kotletów mielonych, powstałaby pewnie gruba encyklopedia. Ale tego hasła trudno się w niej spodziewać. Tymczasem to rzeczywiście świetna przyprawa do mięsa mielonego.

Śląskie karminadle

Kuchnia śląska różni się od polskiej na wiele widocznych sposobów. Wiele potraw i tradycji kulinarnych jest zupełnie nieznanych poza Śląskiem, zaś inne wyglądają znajomo, ale tylko z pozoru. Tak jest z karminadlami, czyli kotletami z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego.

Przeważnie nieco mniejsze od mielonych, które przygotowuje się w domach centralnej Polski, karminadle są bardziej słonawe i pikantne w smaku. Ich tradycyjna postać została ujęta na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Można powiedzieć, że jest więc kanoniczna wersja tej potrawy. I za jej słonawy smak odpowiadają… śledzie.

karminadle na talerzu
fot. Jacek Halicki / CC-by-SA / Commons
Zacznie się jutro o 6:00. Nowość w Dino, ideał na Sylwestra

Tradycyjne śląskie mielone

Karminadle tradycyjnie łączyły w sobie mięso wołowe i wieprzowe. Dawniej na Śląsku hodowano w dużej liczbie króliki i ich mięso także wchodziło w skład tych kotletów. Karminadle górnośląskie, zawierające właśnie śledzia razem z mięsem wieprzowym, uważane są przez niektórych znawców za osobny typ tej potrawy.

Składniki

  • 1 kg mielonej karkówki
  • 2-3 wymoczone płaty fileta śledziowego
    • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • Bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • Mąka pszenna
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: majeranek i czosnek granulowany
  • Smalec do smażenia

Smażymy karminadle

Odsolone płaty śledziowe (co najmniej przez 6 godzin zalane mlekiem lub co najmniej noc, jeśli zalewamy je wodą) kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy i dusimy na patelni na odrobinie tłuszczu, aż się zeszkli. 

Mięso mielone wyjmujemy do dużej miski, dodajemy te składniki oraz kajzerkę namoczoną w mleku i odciśniętą. Dodajemy też majeranek i czosnek. Mieszamy dokładnie, rozdrabniając przy okazji kajzerkę. Następnie do masy wybijamy jajka i znów mieszamy. Można przyprawić masę mięsną solą, ale ostrożnie, bo śledzie i tak ją mocno posolą.

Kotlety formujemy w rękach i panierujemy wyłącznie mąką. Smażymy je na hojnej warstwie rozgrzanego smalcu aż będą zrumienione. Tradycyjne karminadle górnośląskie są jeszcze nieco mniejsze niż opisane powyżej. Tradycyjnie podaje się je z ziemniakami, duszoną kiszoną kapustą albo z mizerią.

Wypróbuj też przepis na PRL-owski makaron z twarogiem i tradycyjne ciasto ryżowe z jabłkami.

Kotlety mielone na talerzu
Fot. Canva