Na Wszystkich Świętych podam rosół. Będzie bardziej rozgrzewający dzięki tej przyprawie
Rosół to jedna z najczęstszych potraw na naszych stołach. A z pewnością najczęstsza, jeśli trzeba wspomagać zdrowie i odporność. Jego funkcje rozgrzewające i zdrowotne podbiją niecodzienne dodatki.
None
Sezon jesiennych spacerów, ostatnich ogrodowych porządków i wizyt na cmentarzu aż prosi się o tę rozgrzewającą zupę. To w zasadzie rosół, ale kasza jaglana zmienia go w treściwą, pożywną potrawę. A przyprawy sprawiają, że jest jeszcze zdrowszy niż podstawowa wersja wywaru.
Rosół chwalimy przecież między innymi za to, że wspomaga naszą odporność. Jest bogaty we wszystkie składniki, które wygotowujemy z warzyw, a do tego kolagen, który jest budulcem naszego ciała. Zimą zaś dodajmy do niego kurkumy.
Kupił jedzenie w ukraińskiej sieci, od razu to zauważył. "To nie jest restauracja dla kobiet"Rosół z kurkumą
Kurkuma szybko rozgrzewa organizm. Działa też przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Łagodzi katar i objawy przeziębienia. Jest też dobra na stan zapalny w zatokach. Nadaje zupie niezwykły żółty odcień i idealnie komponuje się z jeszcze jednym równie zdrowym składnikiem, o który warto się pokusić – imbirem.
Składniki
- Ok. 2,5 kg mięsa rosołowego (kurczak, wołowina, indyk, kaczka)
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 biała część pora
- 1 mała cebula
- 5 cm kłącza imbiru
- 1 pęczek natki pietruszki
- Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- Sól himalajska, 1 łyżeczka kurkumy
Gotujemy rosół na jesień
Mięso dokładnie płuczemy. Zalewamy w dużym garnku 3-4 litrami zimniej wody. Dodajemy 2-3 liście laurowe, małą garstkę ziela angielskiego i kilkanaście ziaren pieprzu. Zagotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmując szumy. Pozostawiamy na palniku na 45 minut.
Warzywa, z wyjątkiem cebuli, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy przez 4 godziny na naprawdę wolnym ogniu. W razie potrzeby, dodajemy nieco wrzątku.
Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy, razem z obranym i pokrojonym w plasterki imbirem, po ok. trzech godzinach. Pod koniec gotowania przyprawiamy rosół kurkumą. Uważamy, by nie stał się od tego zbyt gorzki.
Rosół podajemy z kaszą jaglaną ugotowaną osobno. Można też sklarować zupę, a kaszę ugotować w rosole. Taka będzie miała więcej smaku i będzie łatwiejsza do podania.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe ciasto na kruchym spodzie i zabielony kapuśniak.