Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wszystkich Świętych podam rosół. Będzie bardziej rozgrzewający dzięki tej przyprawie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.10.2024 22:00

Na Wszystkich Świętych podam rosół. Będzie bardziej rozgrzewający dzięki tej przyprawie

rosół w garnku
Fot shutterstock/ungwar

Rosół to jedna z najczęstszych potraw na naszych stołach. A z pewnością najczęstsza, jeśli trzeba wspomagać zdrowie i odporność. Jego funkcje rozgrzewające i zdrowotne podbiją niecodzienne dodatki.

None

Sezon jesiennych spacerów, ostatnich ogrodowych porządków i wizyt na cmentarzu aż prosi się o tę rozgrzewającą zupę. To w zasadzie rosół, ale kasza jaglana zmienia go w treściwą, pożywną potrawę. A przyprawy sprawiają, że jest jeszcze zdrowszy niż podstawowa wersja wywaru.

Rosół chwalimy przecież między innymi za to, że wspomaga naszą odporność. Jest bogaty we wszystkie składniki, które wygotowujemy z warzyw, a do tego kolagen, który jest budulcem naszego ciała. Zimą zaś dodajmy do niego kurkumy.

kasza

Kupił jedzenie w ukraińskiej sieci, od razu to zauważył. "To nie jest restauracja dla kobiet"

Rosół z kurkumą

Kurkuma szybko rozgrzewa organizm. Działa też przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Łagodzi katar i objawy przeziębienia. Jest też dobra na stan zapalny w zatokach. Nadaje zupie niezwykły żółty odcień i idealnie komponuje się z jeszcze jednym równie zdrowym składnikiem, o który warto się pokusić – imbirem.

Składniki

  • Ok. 2,5 kg mięsa rosołowego (kurczak, wołowina, indyk, kaczka)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 biała część pora
  • 1 mała cebula
  • 5 cm kłącza imbiru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • Sól himalajska, 1 łyżeczka kurkumy

Gotujemy rosół na jesień

Mięso dokładnie płuczemy. Zalewamy w dużym garnku 3-4 litrami zimniej wody. Dodajemy 2-3 liście laurowe, małą garstkę ziela angielskiego i kilkanaście ziaren pieprzu. Zagotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmując szumy. Pozostawiamy na palniku na 45 minut.

Warzywa, z wyjątkiem cebuli, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy przez 4 godziny na naprawdę wolnym ogniu. W razie potrzeby, dodajemy nieco wrzątku.

Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy, razem z obranym i pokrojonym w plasterki imbirem, po ok. trzech godzinach. Pod koniec gotowania przyprawiamy rosół kurkumą. Uważamy, by nie stał się od tego zbyt gorzki.

Rosół podajemy z kaszą jaglaną ugotowaną osobno. Można też sklarować zupę, a kaszę ugotować w rosole. Taka będzie miała więcej smaku i będzie łatwiejsza do podania.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe ciasto na kruchym spodzie i zabielony kapuśniak.

miska rosołu