Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze ciasto bez pieczenia. Takiej truskawkowej chmurki nie kupisz w żadnej cukierni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.05.2023 21:12

Najlepsze ciasto bez pieczenia. Takiej truskawkowej chmurki nie kupisz w żadnej cukierni

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking

Masz ochotę na pyszne ciasto z truskawkami? A może dodatkowo marzy ci się beza? Jeśli tak, to mamy doskonałą propozycję na truskawkową chmurkę. Tego ciasta nie trzeba piec i nawet początkujący cukiernik poradzi sobie z przygotowaniem tej obłędnej truskawkowej chmurki.

Ciasta bez pieczenia-proste i pyszne w smaku

Ciasta bez pieczenia będą wyborną propozycją na wiosenny czy letni deser. Tego typu ciasta są wyjątkowo lekkie, proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Można wykorzystać do nich owoce sezonowe, galaretki lub budyń. W przepisach na ciasta bez pieczenia znajdziemy też biszkopty i herbatniki.

Ciasta bez pieczenia to dobra opcja dla osób, które nie mają piekarnika albo chcę spróbować czegoś nowego w kuchni. Takie desery będą smakować zarówno dorosłym, jak i młodszym łasuchom. Te lekkie desery to ciekawa propozycja na przyjęcie urodzinowe lub spotkanie w gronie znajomych. 

W materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału SprintCooking na YouTube. Nam na ich widok ślinka cieknie, a Wam?

Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetką

Jak przygotować truskawkową chmurkę?

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 2 galaretki poziomkowe lub truskawkowe
  • 250 g herbatników
  • pół kostki masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • serek mascarpone
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 g bezy

Przygotowanie truskawkowej chmurki zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zajmiemy się truskawkami i robieniem spodu ciasta. W torebce foliowej kruszymy herbatniki. Można to zrobić przy użyciu wałka do ciasta. Pokruszone ciastka przesypujemy do miski, wlewamy roztopione masło, dokładnie mieszamy.

Można dodać łyżkę śmietanki, masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugniatamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Teraz do schłodzonej galaretki dodajemy pokrojone w cząstki truskawki. Galaretkę odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć. Taką tężejącą galaretkę wykładamy na schłodzony spód ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Czas na przygotowanie pysznego kremu do truskawkowej chmurki

Teraz przyrządzimy krem do naszego ciasta bez pieczenia. Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny, zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po kilku minutach żelatynę podgrzewamy i odstawiamy.

Do wysokiego i dobrze schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietaną kremówkę, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Ubijamy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Dodajemy serek mascarpone, 1 łyżeczkę wanilii i całość ubijamy. Na koniec dodajemy żelatynę i jeszcze ubijamy. Krem jest już gotowy. Wykładamy go na formę z truskawkami i galaretką. Wyrównujemy powierzchnię i wierzch ciasta dekorujemy bezikami. Możemy je kłaść w całości lub pokruszyć. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jest gotowe do jedzenia. Smacznego! Podawaliśmy też inny przepis na ciasto z truskawkami. Radziliśmy też, jak zrobić truskawkowe ciasto autorstwa Magdy Gessler. 

ciasto truskawki

Źródło: YouTube/@SprintCooking