Pyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Nikt mu się nie oprze
Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z truskawkami, któremu nikt się nie oprze? Przygotuj ciasto na puszystym biszkopcie z masą serowo- truskawkową. Ciasto jest lekkie jak chmurka i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na deser z truskawkami dla całej rodziny, idealny do kawy.
Biszkopt, delikatna i puszysta masa z serków homogenizowanych, truskawek i galaretek to rewelacyjne połączenie. Ciasto przygotujesz ekspresowo, a cała tortownica zniknie jeszcze szybciej. Jeśli też uwielbiasz sezonowe, słodkie owoce, to ten deser na stałe zagości w Twoim domu.
Ciasto z truskawkami jest idealne zarówno do kawy w słoneczny dzień, jak i na wizytę gości i większe uroczystości. Biszkopt po upieczeniu zostaw w piekarniku na około 10 minut, po czym wyjmij do całkowitego ostudzenia, ale zostaw go w tortownicy.
Masę serową przygotujesz błyskawicznie, a w połączeniu z tężejącymi galaretkami nabierze ładnego koloru truskawek i będzie jeszcze smaczniejsza. Pamiętaj, aby nie wlać za dużej ilości wody do galaretek, ponieważ masa nie stężeje tak, jak powinna.
Przygotuj również obiad na słodko z owocami sezonowymi- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, podaj je z cukrem i kwaśną śmietaną, a sprawisz bliskim przepyszną niespodziankę.
Przepis na puszyste ciasto z truskawkami
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
pół szklanki cukru
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
5 serków homogenizowanych waniliowych
2 opakowania galaretki truskawkowej
2 kopiaste łyżki cukru pudru
300 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
truskawki do wyłożenia boków tortownicy i do dekoracji
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
Zrób biszkopt: do miski wbij jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy, wymieszaj, następnie dodaj olej, stale mieszając. Do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem i ponownie wymieszaj. Masę biszkoptową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut i ostudź. W tym czasie przygotuj masę serową: galaretki zalej wrzątkiem, rozpuść i odstaw, żeby ostygły. Serki homogenizowane wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaj do niej zimną, lekko tężejącą galaretkę, wymieszaj.
Boki tortownicy obłóż od środka plastrami truskawek, następnie delikatnie wlej masę serową i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Gdy ciasto stężeje, udekoruj je truskawkami i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ xamtiw
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniamagdy.pl